Aktualności
We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%). Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 75%), pomidorów szklarniowych (o 39%) i kalafiorów gruntowych (o 43%). Stabilne były ceny skupu pieczarek - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.
W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia i do tłoczenia (po 5%) oraz fasoli szparagowej (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, brokułów różyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych (po 1%).
W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 44%), kapusty białej (o 46%) ogórków krótkich (o 5%), papryki czerwonej (o 24%) i cebuli (o 4%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 18%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 34%), ogórków spod osłon (64%), kalafiorów gruntowych (o 24%), a obniżyły się ceny cebuli i kapusty białej (po 22%), marchwi (o 8%), buraków ćwikłowych (o 9%) i pomidorów gruntowych (o 3%). We wrześniu br., w porównaniu z wrześniem ub.r, na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 20%), pomidorów spod osłon (o 4%), pomidorów gruntowych (o 11%), marchwi i kapusty białej (po 5%), ogórków spod osłon (o 50%) i buraków ćwikłowych (o 12%).
W sierpniu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 15%), ogórków gruntowych (o 18%), kalafiorów (o 17%), papryki (o 41%), cebuli (o 10%), buraków ćwikłowych (o 22%), selerów (o 11%), marchwi (o 12%), kapusty białej (o 14%) i porów (o 1%). Wzrosły jedynie ceny pieczarek o 1%. W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2016 r. wzrosły ceny porów i papryki (po 8%), ogórków gruntowych (o 15%), kapusty białej (o 10%), buraków ćwikłowych (o 7%) i pieczarek (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 7%), selerów (o 12%), cebuli (o 4%) i kalafiorów (o 10%). W lipcu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 31%), warzyw mrożonych (o 24%) i soku pomidorowego (o 19%), a obniżyła się produkcja marynat (o 49%). Eksport warzyw świeżych w lipcu 2017 r. wyniósł 37,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zwiększyła się o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 16%), pomidorów (o 20%), kalafiorów (o 8%), cebuli (o 10%) i marchwi (o 23%).
W tym samym czasie wyeksportowano 44,8 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 34,5 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 3%, a jego wartość zwiększyła się o 1%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 1%), marynat (o 12%) i konserw (o 3%). W lipcu 2017 r. zaimportowano 23,1 tys. ton warzyw świeżych o wartości 21,3 mln EUR, tj. odpowiednio o 14 i 26% więcej niż przed rokiem. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 285%), kapusty (o 33%), pomidorów (o 53%) i papryki (o 57%).
Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,8 tys. ton (spadek o 7%), a jego wartość 18,8 mln EUR (obniżka o 6%). Obniżył się import suszy (o 45%), mrożonek o 26%, konserw o 8%, w tym kukurydzy konserwowej (o 31%). W lipcu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 17,8 mln EUR, wobec dodatniego (23,5 mln EUR) w lipcu 2016 r. W I połowie 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 156,8 mln EUR, wobec ujemnego 75,9 mln EUR w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 11 mln EUR do 416,1 mln EUR, a wartość importu wzrosła o 70 mln EUR do 573,2 mln EUR.