Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Analiza rynku warzyw - IERiGŻ

Aktualności

2017-10-24 16:06
We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%).

We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%). Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 75%), pomidorów szklarniowych (o 39%) i kalafiorów gruntowych (o 43%). Stabilne były ceny skupu pieczarek - informują w  raporcie eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia i do tłoczenia (po 5%) oraz fasoli szparagowej (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, brokułów różyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych (po 1%).

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 44%), kapusty białej (o 46%) ogórków krótkich (o 5%), papryki czerwonej (o 24%) i cebuli (o 4%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 18%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 34%), ogórków spod osłon (64%), kalafiorów gruntowych (o 24%), a obniżyły się ceny cebuli i kapusty białej (po 22%), marchwi (o 8%), buraków ćwikłowych (o 9%) i pomidorów gruntowych (o 3%). We wrześniu br., w  porównaniu z wrześniem ub.r, na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 20%), pomidorów spod osłon (o 4%), pomidorów gruntowych (o 11%), marchwi i kapusty białej (po 5%), ogórków spod osłon (o 50%) i  buraków ćwikłowych (o 12%).

W sierpniu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 15%), ogórków gruntowych (o 18%), kalafiorów (o 17%), papryki (o 41%), cebuli (o 10%), buraków ćwikłowych (o 22%), selerów (o 11%), marchwi (o 12%), kapusty białej (o 14%) i porów (o 1%). Wzrosły jedynie ceny pieczarek o 1%. W relacji do cen detalicznych z  sierpnia 2016 r. wzrosły ceny porów i papryki (po 8%), ogórków gruntowych (o 15%), kapusty białej (o 10%), buraków ćwikłowych (o 7%) i  pieczarek (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 7%), selerów (o 12%), cebuli (o 4%) i kalafiorów (o 10%). W lipcu 2017 r., w  porównaniu z lipcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 31%), warzyw mrożonych (o 24%) i  soku pomidorowego (o 19%), a obniżyła się produkcja marynat (o 49%). Eksport warzyw świeżych w lipcu 2017 r. wyniósł 37,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zwiększyła się o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 16%), pomidorów (o 20%), kalafiorów (o 8%), cebuli (o 10%) i  marchwi (o 23%).

W tym samym czasie wyeksportowano 44,8 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 34,5 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 3%, a jego wartość zwiększyła się o  1%. Obniżył się wywóz mrożonek (o 1%), marynat (o 12%) i konserw (o 3%). W lipcu 2017 r. zaimportowano 23,1 tys. ton warzyw świeżych o  wartości 21,3 mln EUR, tj. odpowiednio o 14 i 26% więcej niż przed rokiem. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu marchwi (o 285%), kapusty (o 33%), pomidorów (o 53%) i papryki (o 57%).

Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,8 tys. ton (spadek o  7%), a jego wartość 18,8 mln EUR (obniżka o 6%). Obniżył się import suszy (o 45%), mrożonek o 26%, konserw o 8%, w tym kukurydzy konserwowej (o 31%). W lipcu br. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 17,8 mln EUR, wobec dodatniego (23,5 mln EUR) w  lipcu 2016 r. W I połowie 2017 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 156,8 mln EUR, wobec ujemnego 75,9 mln EUR w  analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 11 mln EUR do 416,1 mln EUR, a wartość importu wzrosła o 70 mln EUR do 573,2 mln EUR.

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.