Aktualności

Poskrzypki w ostatnich latach występują na plantacjach szparagów coraz liczniej; widać to także w tym sezonie. A dlaczego? Otóż w aktualnych zaleceniach ochrony roślin szparaga oraz w tych z lat minionych nie ma dopuszczonych do stosowania insektycydów umożliwiających ograniczenie populacji poskrzypek. To przyczyniło się do namnożenia szkodnika. Ponadto warto zwrócić uwagę, że łagodna zima sprzyjała przetrwaniu osobnikom dorosłym. Dlatego też w tym sezonie "roi" się od poskrzypek w szparagarni. A próg ekonomicznej szkodliwości dla tego gatunku przyjmuje się na poziomie 1-5 sztuk chrząszczy lub 10-15 jaj na pędach jednej karpy.
Szkody w szparagarniach wyrządzają poskrzypka szparagowa oraz poskrzypka dwunastokropkowa. Pierwsza to podłużny czarny chrząszcz o metaliczno-niebieskim połysku, do 6 mm długości, z 3 parami żółtych plam na pokrywach skrzydeł. Natomiast drugi, to chrząszcz ceglastoczerwony. z czarną głową i dwunastoma czarnymi plamkami na stronie grzbietowej.
Poskrzypka szparagowa na plantacji pojawiają się już w okresie wybijania pierwszych wypustek uszkadzając ich wierzchołki. W miarę wzrostu szparagów larwy i osobniki dorosłe zjadają gałęziaki, kwiaty i zdrapują skórkę z pędu głównego i bocznych. W skrajnych przypadkach powodują gołożer górnych części pędów. Chrząszcze poskrzypki dwunastokropkowej żerują podobnie, jak poskrzypki szparagowej, natomiast żółto-pomarańczowe larwy rozwijają się i żerują wyłącznie w owocach szparaga.
R. Solarski