Aktualności
Inflacja w Polsce w październiku 2022 roku wyniosła 17,9 procent rok do roku i 1,8 procent miesiąc do miesiąca - podał Główny Urząd Statystyczny. GUS w komunikacie poinformował również, jak podrożały poszczególne produkty.
Inflacja - październik 2022
"W październiku w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny w zakresie żywności (o 2,9 proc.), mieszkania (o 1,4 proc.), transportu (o 3,1 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 3,2 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,70 pkt. proc., 0,38 pkt. proc., 0,30 pkt. proc. i 0,13 pkt. proc." - napisał GUS.
Z danych GUS wynika, że w październiku żaden z komponentów inflacji nie działał w kierunku jej obniżenia.
31 października GUS podał we wstępnym szacunku, że inflacja w październiku 2022 roku wyniosła 17,9 procent rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny wzrosły o 1,8 procent.
Inflacja - jak podrożały produkty miesiąc do miesiąca
Jak podał GUS, w porównaniu z wrześniem 2022 roku ceny towarów i usług wzrosły o 1,8 procent. Jeśli chodzi o produkty, to najbardziej w miesiąc zdrożały m.in.:
- warzywa o 8,1 proc.; - jaja o 7,5 proc.; - energia cieplna o 6,6 proc.; - mleko o 5,2 proc.; - benzyna o 4,7 proc.; - jogurt, śmietana, napoje i desery mleczne o 4,4 proc.; - olej napędowy o 4,4 proc.; - paliwa do prywatnych środków transportu o 4,1 proc.; - masło o 3,8 proc.; - tłuszcze zwierzęce o 3,8 proc.; - odzież o 3,4 proc., - cukier, sery i twarogi,odzież i obuwie o 3,2 proc.; - owoce o 3,1 proc.; - ryż o 2,4 proc.
Inflacja - jak podrożały produkty rok do roku
Z danych GUS wynika, że w porównaniu z październikiem 2021 roku ceny towarów i usług wzrosły o 17,9 procent. Jeśli chodzi o produkty, które najbardziej zdrożały w ciągu roku, były to m.in.:
- opał o 147 proc.; - cukier o 97,8 proc.; - mąka o 45,4 proc.; - tłuszcze roślinne o 44,4 proc.; - mięso drobiowe o 42,3 proc.; - nośniki energii o 41,6 proc.; - mleko o 36,8 proc.; - turystyka zorganizowana za granicą o 34,3 proc.; - tłuszcze zwierzęce o 33,6 proc.; - olej napędowy o 33,1 proc.; - masło o 33 proc.; - mięso wołowe o 30,8 proc.; - pieczywo o 29,2 proc.; - sery i twarogi o 28,7 proc.; - ryż o 28,4 proc.; - jogurt, śmietana, napoje i desery mleczne o 23,9 proc.; - kawa o 21,9 proc.