Aktualności
6 października w Warszawie odbyła się konferencja prasowa firmy Intermag. Przedstawiciele producenta biostymulatorów, nawozów, specjalistycznych bioproduktów i innych agrochemikaliów podczas spotkania skupili się na biostymulacji roślin. Swoją premierę w Centrum Nauki Kopernik miał biostymulator zawierający wanad – Vanadoo.
Hubert Kardasz, prezes Intermag akcentował, że celem firmy jest starczanie rolnikom innowacyjnych technologii. Technologii, które pozytywnie wpływają na plon oraz produktów, które przyczyniają się do produkcji zdrowej żywności w ramach zrównoważonego rolnictwa. Intermag, to firma działająca na rynku 32 lata (założono ją w 1988 r.). To w Polsce pierwsza, prywatna spółka, która wprowadziła nawozy dolistne. Aktualnie zatrudnia 180 pracowników i ma w ofercie ok. 250 produktów. Sprzedaż roczna kształtuje się na poziomie ok. 100 mln zł, przy czym ponad 50% stanowi eksport.
Firma duży nacisk kładzie na badania i rozwój. Co roku ok. 5 mln złotych inwestujemy w ten dział. Aktualnie realizujemy 5 dużych projektów współfinansowanych przez UE – mówił prezes Intermag.
Biostymulacja i pierwiastki korzystne
Dr inż. Anna Konieczny zwróciła uwagę na biostymulację i biostymulatory oparte o pierwiastki korzystne (np. krzem, tytan, wanad). Na początku swojego wystąpienia doktor Konieczny przytoczyła kilka definicji biostymulatora. Informowała, że w Europie, to produkt zawierający substancję lub mikroorganizm stymulujący procesy odżywiania roślin, niezależnie od zawartości w nim składników pokarmowych, lub mieszanina takich substancji i/lub mikroorganizmów, która ma na celu stymulację następujących procesów w roślinie lub rizosferze:
- wykorzystania składników pokarmowych,
- zwiększania tolerancji na stresy abiotyczne,
- poprawy jakości plonu,
- zwiększanie dostępności składników pokarmowych w rizosferze,
- rozkład związków organicznych.
Dlaczego biostymulatory? Czy to przyszłość rolnictwa? Dr Patric Du Jardin podczas światowego kongresu dotyczącego biostymulatorów (Barcelona 2019) przekazywał, że wydają się one być - wraz z nasionami, nawozami, środkami ochrony roślin - czwartym filarem produkcji roślinnej i zrównoważonego rolnictwa i powinniśmy używać ich do rozwiązywania problemów, takich jak łagodzenie negatywnego wpływu zmian klimatycznych na rośliny i straty plonu – informowała dr Anna Konieczny.
Intermag jest światowym liderem w produkcji i wprowadzaniu na rynek biostymulatorów opartych o pierwiastki korzystne w formach dostępnych dla roślin. Przypomnę, że firma już w 2000 r. wprowadziła na rynek Tytanit a w 2014 r. - Optisil, produkty zawierające odpowiednio tytan oraz krzem – dodała dr Anna Konieczny.
Piotr Lubaszka, dyrektor handlowy Intermag zaznaczał, że zastosowanie kompleksowych technologii, w tym biostymulacji w produkcji rolniczej jest potrzebne, aby wykorzystać potencjał plonotwórczy roślin uprawnych. Według wykazu zaprezentowanego przez Lubaszkę na polskim rynku jest zarejestrowane 61 stymulatorów wzrostu roślin. Największą grupę stanowią produkty z kwasami humusowymi (z mikroorganizmami lub mikroelementami) – 17 produktów oraz te zawierające krzem – 11 produktów.
Vanadoo – siła biostymulacji
W roku 2020 firma Intermag otworzyła w Olkuszu nowy zakład produkcji biotechnologicznej. Znajdują się w nim m.in. instalacje służące do namnażania mikroorganizmów, urządzenia służące do produkcji biopreparatów w formie płynnej i sypkiej oraz laboratoria.
Jakie zmiany ponadto? Otóż jak przekazano na konferencji prasowej, w 2020 r. firma wprowadza nowy produkt o nazwie Vanadoo. To wyjątkowy i innowacyjny biostymulator zawierający wanad. Skuteczny dzięki unikalnej molekule aVADIUM - specjalnej formie wanadu (organiczny i biodostępny związek). Wpływa pozytywnie na wielkość i jakość plonu organów spichrzowych. Polecany do stosowania w uprawie roślin o podziemnych częściach użytkowych – mówiła dr Anna Konieczny.
Badania wskazują, że stosowanie Vanadoo pozwala uzyskać:
- wyższy plon podziemnych części użytkowych roślin (Vanadoo intensyfikuje procesy metaboliczne w roślinie wpływające na ich wzrost i rozwój).
- zwiększenie syntezy cukrów (Vanadoo intensyfikuje procesy odpowiedzialne za powstanie cukrów w roślinie oraz zwiększa transport cukrów do podziemnych części użytkowych roślin).
- lepszy jakościowo plon (Vanadoo wpływa na poprawę parametrów jakościowych plonu roślin o podziemnych częściach użytkowych - zwiększając zawartość cukrów czy suchej masy).
Podczas konferencji prasowej zaprezentowano wyniki badań z doświadczeń, w których stosowano stymulator Vanadoo – większość z nich dotyczyła warzy – m.in. selera korzeniowego, marchwi, buraka ćwikłowego. Przedstawione wyniki wskazywały bardzo pozytywny wpływ stosowania tego biostymulatora na masę korzeni. Jednym z gatunków silnie, korzystnie reagujących na dokarmianie wanadem w doświadczeniach był seler korzeniowy. W przypadku buraka ćwikłowego wzrost masy korzenia po zastosowaniu biostymulatora Vanadoo w 2019 r. był na poziomie 15%. Podobny wynik uzyskano w doświadczeniu z marchwią w roku 2018.
Intermag pracę nad Vanadoo rozpoczął już w 2015 r. Największym wyzwaniem w tym przedsięwzięciu było znalezienie nietoksycznej i stabilnej cząsteczki wanadu, która gwarantowałaby skuteczność działania. Dzięki wysiłkom zespołu Intermag udało się to, co zaprocentowało finalnie produktem Vanadoo – mówiła dr Anna Konieczny.
Producenci nowy produkt o nazwie Vanadoo będą mogli nabyć i stosować już w kolejnym sezonie.