Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Biostymulatory - zielona rewolucja

Aktualności

2012-12-09 20:51
Biostymulatory są coraz częściej wykorzystywane w produkcji rolnej na świecie i mogą skutecznie przyczynić się do przezwyciężenia wyzwania, jakim jest wzrost zapotrzebowania na żywność ludności świata.

Podczas pierwszego Światowego Kongresu poświęconego wykorzystaniu biostymulatorów w rolnictwie, który odbył się w Strasburgu Giuseppe Natale, prezes EBIC powiedział "Potrzeba nam zielonej rewolucji".

Biostymulatory są coraz częściej wykorzystywane w produkcji rolnej na świecie i mogą skutecznie przyczynić się do przezwyciężenia wyzwania, jakim jest wzrost zapotrzebowania na żywność ludności świata. Rzeczywiście, dziś osób, które mają niedostateczną dostępność do pożywienia jest ponad 840 milionów. W ciągu najbliższych 20 lat będziemy potrzebowali 50% więcej żywności, 30% wody i 50% mniej energii, aby nakarmić o 1,2 miliarda więcej ludzi na świecie. W ciągu ostatnich 20 lat wzrost populacji ludności świata był znacznie szybszy niż wzrost wydajności produkcji z hektara ziemi uprawnej - mówił Giuseppe Natale, prezes grupy EBIC - konsorcjum europejskiego przemysłu biostymulatorów- podczas pierwszego Światowego Kongresu poświęconego wykorzystaniu biostymulatorów w rolnictwie, który odbył się w Strasburgu.

Spotkanie było okazją do dyskusji naukowej i technologicznej na temat wiedzy zdobytej o biostymulatorach, jak również rozmów o różnych zagadnieniach prawnych dotyczących tych produktów na głównych rynkach, ze szczególnym naciskiem na Europę. Dziś potrzebujemy nowej zielonej rewolucji. Mamy produkować żywność zdrową i w większych ilościach, zmniejszając negatywny wpływ na środowisko - mówił Giuseppe Natale. Ponadto informował, że biostymulatory mogą przyczynić się do sukcesu w realizacji tego wielkiego wyzwania. Z naszymi produktami, możliwe jest uzyskanie poprawy jakości i zwiększenie wielkości produkcji rolnej i uczynienia jej bardziej efektywną i skutecznie wykorzystującą nawozy i pestycydy - akcentował Giuseppe Natale.

Wartość rynku biostymulatorów szacowana jest pomiędzy 200 a 400 mln euro, z rocznym wzrostem o ponad 10%, natomiast roczna wartość inwestycji w badania i rozwój między 3 a 10% obrotów.

Podczas spotkania stwierdzono, że badania naukowe są kluczowym elementem dla rozwoju wysoce innowacyjnej produkcji rolnej. Postulowano także potrzebę pilnego zdefiniowania ram prawnych w dziedzinie biostymulatorów w UE, które będą chronić innowacje w branży. EBIC pracuje w tym kierunku, wspierając organy europejskie w wypracowaniu skutecznej regulacji, korzystnej dla rolników, konsumentów, przemysłu i środowiska. Biostimulatory obejmują różne związki, substancje i inne produkty, które są stosowane do opryskiwania roślin lub gleby w celu poprawy przebiegu procesów fizjologicznych w roślinach, a tym samym zwiększenia ich siły wzrostu, produktywność, jakość plonu i wydłużenia jego okresu przechowywania po zbiorach.


Źródło: agronotize
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.