Aktualności
2016-08-03 19:12
Ceny bobu w skupie są w lipcu o 40-50 proc. niższe niż rok temu i sięgają 3,50 zł za kg, co prawdopodobnie oznacza, ze na rynek trafiło zbyt dużo tego warzywa. Niektórzy producenci musieli sprzedać bób poniżej kosztów produkcji.
- Powierzchnia upraw bobu rośnie, a ceny równie szybko spadają. Część rolników już wycofuje się z produkcji ? podaje "Puls Biznesu".
Pod względem wielkości produkcji letnia przekąska wciąż odstaje od innych roślin strączkowych ? fasoli czy grochu. Ten rok jest tłusty dla wszystkich roślin strączkowych. Jak podaje GUS, powierzchnia upraw na cele konsumpcyjne wzrosła w 2015 r. aż o 71 proc., do 91 tys. ha. Wydajność z hektara była niższa, produkcja zwiększyła się jednak prawie o 49 proc.
Ceny bobu w skupie są w lipcu o 40-50 proc. niższe niż rok temu i sięgają 3,50 zł za kg, co prawdopodobnie oznacza, ze na rynek trafiło zbyt dużo tego warzywa. Niektórzy producenci musieli sprzedać bób poniżej kosztów produkcji.
Z analiz Świętokrzyskiej Izby Rolniczej wynika, że w 2015 r. bób był jedną z bardziej opłacalnych upraw w województwie. Szacunkowy dochód realny z hektara wyniósł 8,5 tys. zł, podczas gdy dla grochu było to 0,6 tys. zł, a dla fasoli ? 5,3 tys. zł.
Więcej w "Pulsie Biznesu".
e-warzywnictwo.pl