Aktualności

W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych o tej porze roku – informuje Rynek Hurtowy Bronisze.
Warszawskie Bronisze informują, że ceny warzyw osiągają w lutym niespotykane ceny. Kapusta biała w tym miesiącu kosztuje 2,20 zł za kilogram, w poprzednim roku o tej porze jej cena wynosiła 0,60 zł/kg. Kapusta czerwona sprzedawana jest za 2,80 zł/kg. W lutym 2018 jej koszt wynosił 0,80 zł/kg. Za kilogram cebuli obecnie klienci rynku hurtowego płacą 2,20 zł/kg gdy w poprzednim roku cena wynosiła zaledwie 0,6 zł.
Droższa jest także marchew - 1,5 zł/kg, w lutym 2018 jej cena wynosiła 1 zł. Jednak wśród wysokich cen w dalszym ciągu prym wiedzie pietruszka z ceną 8,5 (było 3,50 zł/kg). Burak ćwikłowy obecnie wyceniany jest na 1,20 zł/kg – w poprzednim roku jego cena wynosiła 0,7 zł/kg. Dwukrotnie droższy jest por. Za kilogram tego warzywa należy zapłaci nawet 4,50 zł (w lutym 2018 było 2 zł).
Powodem tak wysokich cen są niższe krajowe zbiory w 2018 r ale również i w UE, z której import miał zawsze działanie hamujące dla nadmiernych wzrostów cen. Szczególnie wzrosła cena kapusty białej do takiego poziomu, że opłacalny stał się import kapusty holenderskiej, która w Broniszach oferowana jest w zbliżonej do krajowej cenie 45 zł za worek 20 kg.
Wysokie ceny warzyw krajowych nie powinny odstraszać konsumentów, ponieważ długo przechowywane z pewnością nie straciły swej zdrowotności.
Ceny importowanych warzyw spod osłon utrzymują się z rozsądnych granicach. Papryki 7,5-8,5 zł/kg, cukinia 5-6 zł/kg, pomidory 6,5-7 zł/kg. Ogórki z importu kosztują 6,5 zł/kg dla porównania krajowe wynoszą 8-9 zł/kg. Sałata lodowa kosztuje 6-6,5 zł/szt a za pęczek rzodkiewki zapłacimy 1,2-1,4 zł.