Aktualności
W pierwszym tygodniu listopada skokowo zdrożały pomidory krajowe do poziomu 5-6 zł/kg za czerwone i 6-8 zł/kg za malinowe. Lada chwila pojawi się w znaczących ilościach import z Hiszpanii.
Na rynku hurtowym w Broniszach pojawia się coraz więcej warzyw z importu, natomiast skokowo spada podaż krajowych warzyw uprawianych pod osłonami, a ich ceny znacząco rosną. Nadal drogie są jabłka - informuje ekspert rynku Maciej Kmera.
W pierwszym tygodniu listopada skokowo zdrożały pomidory krajowe do poziomu 5-6 zł/kg za czerwone i 6-8 zł/kg za malinowe. Lada chwila pojawi się w znaczących ilościach import z Hiszpanii.
Ogórki spod osłon krajowe również podrożały do 7-8 zł/kg mimo silnej tańszej konkurencji ze strony importowanych z Hiszpanii, Grecji i Albanii, które są sprzedawane w hurcie w cenie 3,8-5,75 zł/kg. Zrównały się ceny papryk czerwonych krajowych i importowanych z Hiszpanii - około 5-6 zł/kg. Zbliża się koniec podaży krajowej fasolki szparagowej - przy malejącej podaży ceny skoczyły do 10-13 zł/kg.
Coraz mniej w handlu jest krajowej cukinii, która obecnie kosztuje 5-6 zł/kg mimo znaczącego wzrostu podaży tańszej (w cenie 3,5-5,5 zł/kg) importowanej z Hiszpanii i Włoch. Podrożała sałata lodowa, zarówno krajowa jak i importowana z Hiszpanii do poziomu 4,75-6 zł/szt.
Pojawiły się pierwsze dostawy sałaty sprowadzanej tradycyjnie z Włoch w cenie 2 zł/szt. Jest to na razie sondowanie rynku, ponieważ podaż krajowej jest na stabilnym poziomie i kosztuje 1,6-2 zł/szt.
Na stabilnym poziomie utrzymują się ceny warzyw gruntowych: marchwi - 0,8-1 zł/kg; cebuli krajowej i importowanej - 1,25 zł/kg; buraków ćwikłowych - 0,7-1 zł/kg; selera - 1,5-2 z/kg. Jak wskazuje ekspert, "zadziwiająco" niska jest cena pietruszki korzeniowej, zależnie od jakości korzenia trzeba za nią zapłacić 1,3-2,5 zł/kg. Ceny kalafiora wzrosły do 4-5 zł/szt., a kapusta potaniała do 2-2,5 zł za sztukę.
Staniały ziemniaki krajowe do poziomu importowanych z Belgii i Holandii, kosztują 1,33 zł/kg za krajowe. Te z importu kosztują 1,15-1,3 za kg.