Elite Onion Club
![](pliki/2021/centro.jpg)
Dziś wspominamy ubiegłoroczny sezon cebulowy w gospodarstwie rolno-warzywnym CERWIT Andrzeja Rafińskiego z miejscowości Mamlicz na Kujawach. Właściciel podkreśla, że gospodarstwo to zasługa ciężkiej pracy i wytrwałości opartej na wieloletniej tradycji sięgającej ponad 400 lat. Od prawie 25 lat prowadzona jest produkcja i sprzedażą warzyw. Znaczną część pól ze 160 ha, jakimi dysponuje gospodarstwo obsiewa się cebulą, marchwią i pietruszką z przeznaczeniem na zaopatrzenie wymagającego rynku warzyw świeżych. Gospodarstwo posiada chłodnie oraz przechowalnie cebuli, co pozwala na zaopatrywanie odbiorców w świeże i dobrej jakości warzywa od połowy lipca do czerwca. Dysponuje w pełni zmechanizowanymi liniami do mycia, sortowania i pakowania warzyw, co umożliwia realizację nawet bardzo dużych zamówień w krótkim czasie. W gospodarstwie CERWIT od kilku lat bazuje się na cebuli Centro F1. Andrzej Rafiński podkreśla, że odmiana Centro na glebach w Mamliczu pozwala uzyskać bardzo wysoki plon handlowy, a przy tym wykazuje się wysoką zdrowotnością. Nasiona cebuli Centro w 2020 r. były wysiane w gospodarstwie 20 marca w ilości 3 jednostek/ha. Warto pamiętać, że Centro F1, to średniowczesny Rijnsburger o wyjątkowych potencjale przechowalniczym – bez strat przechowuje się do końca czerwca. Centro dzięki silnemu systemowi korzeniowemu – wysoko plonuje w różnych warunkach glebowych. Wytwarza cebule twarde, bardzo wyrównane, idealnie kuliste z cienką szyjką i niezwykle mocną łuską. Duży udział w plonie Centro mają cebule w kalibrze 60–80 mm i o jednym stożku wzrostu. Roślina ma wzniesiony szczypior wzniesiony (taki pokrój ułatwia np. ochronę przed patogenami) oraz silnie rosnący.