Aktualności
Dni stają się coraz dłuższe, zbliża się wiosna więc także optymalny termin siewu wielu roślin uprawnych. Cebula jest tym gatunkiem, którego nasiona zazwyczaj wysiewa się w pierwszej połowie kwietnia. Optymalny termin siewu jest jednak uzależniony od wielu czynników i w związku z tym zróżnicowany również poprzez fakt, że na polskim rynku obecnych jest co najmniej kilkadziesiąt odmian tego warzywa.
Wśród odmian cebul uprawianych w Polsce i cieszących się dużą popularnością znajdują się odmiany typu Rijnsburger. Charakteryzują się one żółtobrązową łuską ściśle przylegającą do łusek mięsistych oraz przydatnością do długotrwałego przechowywania. Optymalny termin siewu odmian tego typu przypada między 25 marca a 15 kwietnia. Są to odmiany dnia bardzo długiego. Potrzebują dnia około 16-godzinnego by zainicjować tworzenie cebul. W Polsce tej długości dni przypadają na połowę maja. Wcześniej, gdy dzień jest krótszy rośliny tworzą masę wegetatywną. Optymalne zagęszczenie siewu tego typu odmian wynosi 80 sztuk na 1 metr kwadratowy.
Nieco innym, łagodniejszym smakiem cechują się cebule odmian typu amerykańskiego. Są to odmiany dnia długiego, trwającego 14-16 godzin. Nadają się więc do uprawy w Polsce. Cebule tego typu odmian są twarde i dobrze się przechowują. Z kolei odmiany cebuli w typie hiszpańskim uprawiane są przede wszystkim w rejonie śródziemnomorskim, ale można je uprawiać także w Europie środkowej. Do tworzenia cebul potrzebują 12-14-godzinnego dnia. Charakteryzują się łagodnym smakiem, nie są tak twarde jak cebule typu Rijnsburger czy typu amerykańskiego. Ogromna zaletą odmian typu hiszpańskiego jest rozbudowany system korzeniowy i plenność. Tworzą one duże cebule nadające się do przetwórstwa i krótkiego przechowywania. Siew odmian tego typu należy wykonywać nie wcześniej niż 10 kwietnia. Warto pamietac, że zbyt wczesny termin siewu odmian cebuli typu hiszpańskiego w powiązaniu z długimi okresami chłodów w maju może powodować jarowizację roślin i tworzenie pędów kwiatostanowych. Zbyt późny siew będzie przyczyną obniżenia plonów.
dr inż. Adam Żurawicz