Rynek
Tegoroczny sezon w produkcji warzyw kapustnych, to z jednej strony ograniczony areał i niskie plony w związku z suszą w wielu rejonach kraju a z drugiej - korzystne ceny i przyzwoite "zejście" towaru na rynku krajowym, ale także zainteresowanie kapustą głowiastą białą kupców m.in. z Niemiec, gdzie upały spustoszyły kapuściane pola.
W rejonie Kalisza na początku września za kapustę głowiastą białą do przetwórstwa można było otrzymać od 60 do 80 gr/kg. Przetwórcy pomimo ograniczonej w roku 2018 podaży nie są jeszcze - dopóki kapusta jest niezebrana na wielu polach - skłonni płacić więcej. Ale chyba będą zmuszeni. Informacje napływające np. z podkarpacia wskazują na rosnące ceny kapusty w tym rejonie. Niektórzy przetwórcy są tam skłonni "dać" za kapustę już 1 zł/kg. W Wielkopolsce we wrześniu nieznacznie ponad 1 zł/kg oferowano na giełdzie hurtowej za kapustę na "świeży" rynek.
Marcin Bartczak