Rynek
W ubiegłym tygodniu producenci kapusty odetchnęli z ulgą. Dlaczego? Otóż ceny kapusty z ok. 30 gr/kg skoczyły nieoczekiwanie nawet na 56 gr/kg (zapakowana w zielony worek raszlowy).
Warzywa kapustne zajmują w naszym kraju dużą powierzchnię. W ich produkcji Polska zajmuje pierwsze miejsce w UE. W latach 2006-2010 zbierano u nas średnio po 1195 tys. ton kapusty. W roku 2013 z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe produkcja zmniejszyła się do 975 tys. ton. W 2014 r. według prognoz GUS zbiory kapusty ukształtowały się na poziomie 1062 tys. ton.
Należy podkreślić, że w roku 2014 producenci zajmujący się jej uprawą byli w grupie osób, którzy dużo zainwestowali w produkcję a mało oferowano im za wyprodukowany towar. Za kilogram tego warzywa płacono kilkanaście groszy. Ale w ubiegłym tygodniu ogrodnicy odetchnęli z ulgą. Dlaczego? Otóż ceny kapusty z ok. 30 gr/kg skoczyły nieoczekiwanie nawet na 56 gr/kg (zapakowana w zielony worek raszlowy). Jaki jest tego powód? Odpowiedz - duże zainteresowanie kontrahentów z Rumunii.
Miejmy nadzieję, że zapotrzebowanie na kapustę ze strony państw południowo-wschodnich będzie rosło. Pozwoliłoby to zagospodarować towar, który wcześniej wysyłano z naszego kraju do Rosji. A wspomnę, że w 2013 r. wyeksportowaliśmy 138 tys. ton kapusty i innych warzyw kapustnych, w tym za wschodnią granice ? do Rosji aż około 70 tys. ton. (50% całego eksportu warzyw kapustnych).
E. Nowińska
Zdjęcie: E. Nowińska