Reklama
Grafika reklamowa nr 290
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ

Rynek

2017-05-10 08:21
W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%).

W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu buraków (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej, marchwi na kostkę (po 4%) i cebuli obieranej (o 3%) - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 19%), kapusty czerwonej i buraków ćwikłowych (po 11%), selerów (o 9%), porów (o 4%), kapusty białej i ziemniaków (po 8%), marchwi (o 6%), pietruszki (o 5%) i cebuli (o 3%). W handlu hurtowym obniżyły się ceny marchwi (o 2%), buraków ćwikłowych (o 3%), cebuli (o 14%) oraz kapusty białej (o 6%).

W relacji do marca 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 29-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 54%) i  marchwi (o 50-51%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 22%), marchwi (o 38%), cebuli (o 44%) i kapusty białej (o 59%).

Na poziomie detalu w lutym 2017 r., w stosunku do stycznia 2017 r., wzrosły ceny kalafiorów i selerów (po 1%), pomidorów (o 10%), papryki (o 30%), porów (o 27%), cebuli i marchwi (po 4%) oraz kapusty białej i  buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się jedynie ceny detaliczne pieczarek (o 3%). W relacji do lutego 2016 r. wzrosły ceny porów (o 52%), kalafiorów (o 27%), pomidorów (o 36%), papryki (o 18%), pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 20%), selerów (o 17%) i marchwi (o 30%).

W styczniu 2017 r., w stosunku do stycznia 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja warzyw mrożonych (o 25%), konserw warzywnych (o 2%), a zmalała produkcja soku pomidorowego (o 13%) i marynat (o 10%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2017 r. wyniósł 31,2 tys.t, a jego wartość 13,3 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 1%, ale jego wartość obniżyła się o  16%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 83%), kapusty (o 52%) i ogórków (o 99%). W tym samym czasie wyeksportowano 55,4 tys.t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych wzrósł ilościowo o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 1% W porównaniu ze  styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek (o 18%) i konserw (o 5%), w  tym kapusty kwaszonej (o 16%).

W styczniu 2017 r. zaimportowano 55,2 tys.t warzyw świeżych o  wartości 75,9 mln EUR. W relacji do stycznia 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 13%, ale jego wartość zwiększyła się o 45%. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 97%), marchwi (o 63%), cebuli (o 40%), pomidorów (o 3%) i  ogórków (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 20,8 tys. t, a jego wartość 21,4 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. wolumen importu przetworów warzywnych zwiększył się o 14%, a jego wartość o 4%. Więcej zaimportowano przede wszystkim koncentratu pomidorowego (o 18%), mrożonek (o 14%) i marynat (o 6%).

W styczniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 43,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (62,6 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (19,1 mln EUR). W porównaniu ze styczniem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym wzrósł o 29,2 mln EUR.


IERiGŹ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.