Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ

2017-05-10 08:21
W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%).

W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu buraków (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej, marchwi na kostkę (po 4%) i cebuli obieranej (o 3%) - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 19%), kapusty czerwonej i buraków ćwikłowych (po 11%), selerów (o 9%), porów (o 4%), kapusty białej i ziemniaków (po 8%), marchwi (o 6%), pietruszki (o 5%) i cebuli (o 3%). W handlu hurtowym obniżyły się ceny marchwi (o 2%), buraków ćwikłowych (o 3%), cebuli (o 14%) oraz kapusty białej (o 6%).

W relacji do marca 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 29-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 54%) i  marchwi (o 50-51%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 22%), marchwi (o 38%), cebuli (o 44%) i kapusty białej (o 59%).

Na poziomie detalu w lutym 2017 r., w stosunku do stycznia 2017 r., wzrosły ceny kalafiorów i selerów (po 1%), pomidorów (o 10%), papryki (o 30%), porów (o 27%), cebuli i marchwi (po 4%) oraz kapusty białej i  buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się jedynie ceny detaliczne pieczarek (o 3%). W relacji do lutego 2016 r. wzrosły ceny porów (o 52%), kalafiorów (o 27%), pomidorów (o 36%), papryki (o 18%), pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 20%), selerów (o 17%) i marchwi (o 30%).

W styczniu 2017 r., w stosunku do stycznia 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja warzyw mrożonych (o 25%), konserw warzywnych (o 2%), a zmalała produkcja soku pomidorowego (o 13%) i marynat (o 10%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2017 r. wyniósł 31,2 tys.t, a jego wartość 13,3 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 1%, ale jego wartość obniżyła się o  16%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 83%), kapusty (o 52%) i ogórków (o 99%). W tym samym czasie wyeksportowano 55,4 tys.t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych wzrósł ilościowo o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 1% W porównaniu ze  styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek (o 18%) i konserw (o 5%), w  tym kapusty kwaszonej (o 16%).

W styczniu 2017 r. zaimportowano 55,2 tys.t warzyw świeżych o  wartości 75,9 mln EUR. W relacji do stycznia 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 13%, ale jego wartość zwiększyła się o 45%. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 97%), marchwi (o 63%), cebuli (o 40%), pomidorów (o 3%) i  ogórków (o 2%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 20,8 tys. t, a jego wartość 21,4 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. wolumen importu przetworów warzywnych zwiększył się o 14%, a jego wartość o 4%. Więcej zaimportowano przede wszystkim koncentratu pomidorowego (o 18%), mrożonek (o 14%) i marynat (o 6%).

W styczniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 43,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (62,6 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (19,1 mln EUR). W porównaniu ze styczniem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym wzrósł o 29,2 mln EUR.


IERiGŹ
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.