Rynek
2016-05-25 20:26
W okresie od 10 do 17 maja 2016 roku zmiany cen warzyw w Polsce przebiegały w różnych kierunkach. Podrożały m.in. cebula i ziemniaki, z kolei potaniały ogórki i marchew.
W okresie od 10 do 17 maja 2016 roku zmiany cen warzyw w Polsce przebiegały w różnych kierunkach. Podrożały m.in. cebula i ziemniaki, z kolei potaniały ogórki i marchew.
Ceny warzyw
Cena cebuli:
- cena: 1,25 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym wzrost cen o 7%
- w zestawieniu miesięcznym wzrost cen o 9%
Cena kapusty białej:
- cena: 0,73 zł/szt.
- w ujęciu tygodniowym bez zmian
- w zestawieniu miesięcznym spadek cen o 15%
Cena marchwi:
- cena: 1,25 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym spadek cen o 11%
- w zestawieniu miesięcznym wzrost cen o 3%
Cena pietruszki:
- cena: 3,79 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym wzrost cen o 5%
- w zestawieniu miesięcznym wzrost cen o 8%
Cena buraków czerwonych:
- cena: 0,76 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym bez zmian
- w zestawieniu miesięcznym spadek cen o 1%
Cena pieczarek:
- cena: 4,60 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym bez zmian
- w zestawieniu miesięcznym wzrost cen o 2%
Cena ogórków szklarniowych:
- cena: 1,95 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym spadek cen o 13%
- w zestawieniu miesięcznym spadek cen o 51%
Cena pomidorów szklarniowych:
- cena: 3,89 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym wzrost cen o 6%
- w zestawieniu miesięcznym spadek cen o 39%
Cena ziemniaków:
- cena: 0,88 zł/kg
- w ujęciu tygodniowym - wzrost cen o 17%
- w zestawieniu miesięcznym wzrost cen o 47%
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl