Rynek
2019-06-01
Na targowiskach i bazarkach w Kędzierzynie-Koźlu klienci kręcili głową na ceny fasolki szparagowej, która sięgała 20 złotych za kilogram i była droższa od... szparagów, uchodzących za większy rarytas.
Ceny są rekordowo wysokie z powodu suszy i faktu, że mamy dopiero początek sezonu. Sprzedawcy pozwalają sobie także na coraz wyższe marże.Na targowiskach i bazarkach w Kędzierzynie-Koźlu klienci kręcili głową na ceny fasolki szparagowej, która sięgała 20 złotych za kilogram i była droższa od... szparagów, uchodzących za większy rarytas. Jeden z kupujących zauważył z kolei, że na stoisku warzywnym Lidla za cebulę szarlotkę trzeba było dać aż 10 złotych. Tak drogo jeszcze nigdy nie było.
Cebula faktycznie bije rekordy cenowe. W porównaniu do zeszłego roku podrożała nawet pięciokrotnie - mówi Anatol Sadowski, jeden ze sprzedawców na targowisku w Kędzierzynie-Koźlu.
Wysokie są ceny kapusty białej ubiegłorocznej (4-4,5 zł/kg), pietruszki (11-15 zł/kg) i buraka ubiegłorocznego (2 zł/kg) oraz młodego (3-4 zł/kg). Sporo trzeba zapłacić za warzywa młode z nacią: seler kosztuje 2 zł - szt, burak 1,5-2 zł/pęczek, marchew 2-2,5 zł/pęczek, pietruszka 2,5-3,5 zł/pęczek.
nto.ple-warzywnictwo.pl