Rynek
Wyższe były ceny prawie wszystkich warzyw krajowych, co wynika z niższej ich podaży. Ceny cebuli w krajowym skupie wzrosły o 94 proc. do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26 proc. niższe niż dwa sezony wcześniej. Należy jednak pamiętać, że sezon 2013/2014 był rekordowym jeśli chodzi o ceny tych warzyw, a cebula obecnie pozostaje relatywnie droga.
Najwyższy procentowo wzrost odnotowały ceny kapusty białej. W październiku br. była ona 3,8-krotnie droższa niż przed rokiem. O 42 proc. wzrosły ceny buraków czerwonych. Znaczny wzrost odnotowały również ceny marchwi. Ich średni poziom we wrześniu i październiku był o 111 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem wynosząc 1,14 zł/kg. Był to zarazem najwyższy poziom cen od 2004 r. Biorąc pod uwagę inflację można zauważyć, że realna cena marchwi w skupie krajowym była najwyższa od co najmniej 11 lat.
Źródło: BGŻ BNP Paribas