Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw są wyższe niż w 2014 r.

Rynek

2015-11-17 15:10
Ceny cebuli w krajowym skupie wzrosły o 94 proc. do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26 proc. niższe niż dwa sezony wcześniej.

Wyższe były ceny prawie wszystkich warzyw krajowych, co wynika z niższej ich podaży. Ceny cebuli w krajowym skupie wzrosły o 94 proc. do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26 proc. niższe niż dwa sezony wcześniej. Należy jednak pamiętać, że sezon 2013/2014 był rekordowym jeśli chodzi o ceny tych warzyw, a cebula obecnie pozostaje relatywnie droga.

Najwyższy procentowo wzrost odnotowały ceny kapusty białej. W  październiku br. była ona 3,8-krotnie droższa niż przed rokiem. O 42 proc. wzrosły ceny buraków czerwonych. Znaczny wzrost odnotowały również ceny marchwi. Ich średni poziom we wrześniu i październiku był o 111 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem wynosząc 1,14 zł/kg. Był to zarazem najwyższy poziom cen od 2004 r. Biorąc pod uwagę inflację można zauważyć, że realna cena marchwi w skupie krajowym była najwyższa od co najmniej 11 lat.

Źródło: BGŻ BNP Paribas

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.