Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw w 2016 r. ? analiza IERiGŻ

Rynek

2017-02-13 15:26
W grudniu 2016 r., w porównaniu z listopadem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 12 proc.) i pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się cebuli i marchwi (po 2 proc.).
Ceny warzyw w 2016 r. - analiza IERiGŻ

- W grudniu 2016 r., w porównaniu z listopadem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 12 proc.) i  pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się cebuli i marchwi (po 2 proc.). Stabilne były ceny skupu buraków ćwikłowych. W zakładach przetwórczych spadły ceny skupu cebuli obieranej (o 3 proc.), a wzrosły ceny skupu brokułow różyczkowanych (o 3 proc.), kalafiorów różyczkowanych (o 5 proc.) i marchwi na kostkę (o 4 proc.) - informują analitycy IERiGŻ w  raporcie.

Obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 3 proc.), a stabilne były ceny kapusty białej i buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu marchwi (o 2 proc.), porów (o 23 proc.), kapusty pekińskiej (o 13 proc.), a obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 1 proc.), kapusty białej (o 3 proc.) i ziemniaków (o 12 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów i cebuli. W handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 43 proc.), ogórków spod osłon (o 56 proc.), cebuli (o 7 proc.), kapusty białej (o 10 proc.) i marchwi (o 1 proc.), a jedynie obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.

W relacji do grudnia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 36-46 proc.), cebuli (o 40-59 proc.), kapusty białej (o 59-68 proc.) i marchwi (o 24-55 proc.). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 21 proc.), marchwi i cebuli (po 43 proc.) i kapusty białej (o 52 proc.). Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 65 proc.) i pomidorów spod osłon (o 31 proc.).

W listopadzie 2016 r., w stosunku października 2016 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 21 proc.), pomidorów (o 19 proc.), papryki (o 27 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny cebuli (o 6 proc.), porów (o 3 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 5 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W relacji do cen detalicznych z  listopada 2015 r. wzrosły ceny porów i kalafiorów (po 1 proc.), pomidorów (o 3 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 26 proc.), pieczarek (o 1 proc.), papryki i buraków ćwikłowych (po 11 proc.), cebuli i selerów (po 20 proc.) i marchwi (o 29 proc.). W październiku 2016 r., w stosunku do października 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 6 proc.), marynat (o 26 proc.), soku pomidorowego (o 27 proc.), a konserw warzywnych (o 16 proc.).

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie, eksport warzyw świeżych w  październiku 2016 r. wyniósł 37,8 tys.t, a jego wartość 23,5 mln EUR. W  porównaniu z październikiem 2015 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 2 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 11 proc. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 31 proc.), kapusty (o 11 proc.), pomidorów (o 10 proc.) i cebuli (o 4 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 56,5 tys t przetworów warzywnych o wartości 44,1 mln EUR. W stosunku do października 2015 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych zmalał o 11 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 8 proc. W porównaniu z październikiem 2015 r. mniej sprzedano konserw (o 27 proc.), w tym kapusty kwaszonej o 8 proc., a  także marynat o 7 proc. i mrożonek o 9 proc.

W październiku 2016 r. zaimportowano 21,9 tys.t warzyw świeżych o  wartości 21,6 mln EUR. W relacji do października 2015 r. import warzyw świeżych obniżył się o 24 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 8 proc. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem przywozu kapusty białej (o 99 proc.), marchwi (o 89 proc.), cebuli (o 56 proc.) i  pomidorów (o 7 proc.). Zaimportowano 20,8 tys. t przetworów warzywnych o  wartości 21,7 mln EUR. W stosunku do października 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych spadł o 22 proc., a jego wartość obniżyła się o 15 proc. Mniej zakupiono za granicą konserw (o 4 proc.), mrożonek (o 33 proc.), suszy (o 70 proc.) i koncentratu pomidorowego (o 26 proc.).

Saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było więc dodatnie i wyniosło w październiku 2016 r. 24,3 mln EUR. Dodatnie saldo zarejestrowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami (1,9 mln EUR), jak i  w obrocie przetworami warzywnymi (22,4 mln EUR). W okresie I-X 2016 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami zmalało do 19,0 mln euro, z 26,4 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 13,3 mln euro do 630,8
mln euro, a wartość importu wzrosła o 20,7 mln euro do 611,8 mln euro.
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.