Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. ? raport IERiGŻ

Rynek

2016-08-30 12:41
W czerwcu 2016 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynku produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 7 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), marchwi (o 2 proc.), pieczarek (o 6 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 30 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.).

Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. - raport IERiGŻ
- W czerwcu 2016 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynku produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 7 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), marchwi (o 2 proc.), pieczarek (o 6 proc.), a  obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 30 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.). W zakładach przetwórczych spadły ceny cebuli obieranej (o 3 proc.) - informują analitycy IERiGŻ w swoim raporcie.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu cebuli (o 11 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 37 proc.), kapusty pekińskiej (o 6 proc.) i pomidorów spod osłon (o 19 proc.).

W handlu hurtowym obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 44 proc.), pomidorów spod osłon (o 22 proc.), a wzrosły kapusty białej (o 6 proc.), cebuli (o 14 proc.), marchwi (o 3 proc.) i buraków ćwikłowych (o 21 proc.).

- W relacji do czerwca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny buraków (o 6-34 proc.), kapusty pekińskiej (o 7 proc.), a obniżyły się marchwi (o 7-34 proc.) i kapusty białej (o 11-44 proc.). Na rynkach hurtowych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 23 proc.) oraz kalafiorów gruntowych (o 14 proc.), a obniżyły się ceny marchwi
(o 29 proc.), ogórków spod osłon (o 15 proc.), pomidorów spod osłon (o 2 proc.) i kapusty białej (o 32 proc.). Stabilne były ceny hurtowe cebuli - czytamy w raporcie IERiGŻ.

W maju br., w stosunku kwietnia br., wzrosły ceny detaliczne porów (o 10 proc.), selerów (o 21 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.) a zmniejszyły się ceny papryki (o 11 proc.), pomidorów (o 26 proc.), kalafiorów (o 10 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). Stabilne były ceny kapusty białej.

W relacji do cen detalicznych z maja 2015 r. wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 33 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), selerów (o 51 proc.), porów (o 22 proc.), cebuli (o 32 proc.), kalafiorów (o 41 proc.), a obniżyły się ceny papryki (o 19 proc.) oraz marchwi (o 19 proc.).

W kwietniu br., w stosunku do kwietnia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 31 proc.) i  warzyw mrożonych (o 9 proc.), a zmniejszyła się ilość wyprodukowanego soku pomidorowego (o 8 proc.) oraz konserw warzywnych (o 13 proc.).

Eksport warzyw świeżych w kwietniu br. wyniósł 28 tys.t, a jego wartość 17 mln EUR. W porównaniu z kwietniem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 28 proc., a jego wartość zmniejszyła się o  5 proc. Do zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży cebuli (o 34 proc.), marchwi (o 17 proc.), kapusty (o 71 proc.), kalafiorów (o 6 proc.) oraz ogórków (o 30 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 54,9 tys.t przetworów warzywnych o wartości 41 mln EUR. W  stosunku do kwietnia ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych był taki sam, ale jego wartość wzrosła o 8 proc. Mniej o 10 proc. niż w  kwietniu ub.r. sprzedano konserw, a o 33 proc. kapusty kwaszonej, a  więcej suszy (o 35 proc.) i marynat (o 13 proc.).

W kwietniu br. zaimportowano 74,6 tys.t warzyw świeżych o wartości 71,9 mln EUR. W relacji do kwietnia ub.r. import warzyw świeżych wzrósł o  19 proc., a jego wartość zwiększyła się o 12 proc. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem się przywozu papryki (o 36 proc.), cebuli (o 8 proc.), kapusty (2,3-krotnie), ogórków (o 52 proc.) i  marchwi (o 28 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 26,5 tys. t, a  jego wartość 24,6 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 36 proc., a jego wartość o 9 proc. Więcej zaimportowano mrożonek (o 44 proc.), suszy (4,1-krotnie), konserw (o 31 proc.), kukurydzy konserwowej (o 33 proc.), a zmniejszono jedynie przywóz koncentratu pomidorowego (o 12 proc.).

W kwietniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 38,5 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (54,9 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (16,4 mln EUR). W okresie I-IV 2016 r. ujemne saldo handlu warzywami i ich przetworami pogłębiło się do 103,4 mln euro, z 39,0 mln euro w analogicznym
okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się w tym czasie o  5 proc. do 230,6 mln euro, a importu o 29 proc. do 334,0 mln euro.

IJHARS

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.