Rynek
Zima to okres, kiedy dużą uwagę zwraca się na ceny warzyw. Zgromadzone w przechowalniach i chłodniach: marchew, kapusty głowiaste, kapusta pekińska, cebula, seler korzeniowy, por, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy wymagają utrzymania odpowiednich warunków, aby towar dobrze "leżał", a to z kolei wiąże się z dużymi kosztami. Niestety przełom roku był bardzo ciepły, więc koszty schładzania warzyw, ale i ich straty są większe niż w roku ubiegłym. Ceny np. cebuli, selera, marchwi, a także ziemniaków są w tym roku na zadowalającym poziomie, ale jest on zdecydowanie niższy niż ceny w sklepach. Niestety pomiędzy hurtem a detalem są duże dysproporcje. Różnice w cenach są także pomiędzy naszym krajem a zachodnioeuropejskimi, dlatego m.in. warto poszukać zbytu do UE. Ceny niektórych warzyw w Polsce oraz ceny warzyw w Holandii w sklepach wielkopowierzchniowych pokazaliśmy na zdjęciach. Zapraszamy do naszej galerii Ceny warzyw w Polsce (kliknij na link) oraz Ceny warzyw w Holandii
R. Solarski