Rynek
Przeciętna cena skupu cebuli (wyliczona jako średnia z tygodniowych notowań Ministerstwa Rolnictwa) wynosiła 0,88 zł/kg i była o 30 proc. wyższa niż w tym samym miesiącu rok wcześniej. W analogicznym okresie podrożała również marchew - o 85 proc. do 1,23 zł/kg, a także buraki czerwone - o 14 proc. do 0,64 zł/kg. W relacji rocznej o 23 proc. wzrosły ceny ziemniaków do 0,47 zł/kg. Przyczyną podwyżek cen jest mniejsza tegoroczna podaż warzyw na rynku krajowym, spowodowana mniejszą powierzchnią zasiewów oraz niższymi plonami.
Niemniej, warto zaznaczyć, że znaczne wzrosty spowodowane są niską, ubiegłoroczną bazą. Sierpniowe ceny większości warzyw nie odbiegały istotnie in plus od średnich wieloletnich. W przypadku cebuli były nawet o 11 proc. niższe od średniej z lat 2010-2013. Oprócz warzyw gruntowych, droższe niż rok wcześniej były warzywa spod osłon: pomidory (+53 proc.) i ogórki (+23 proc.).
Źródło: BGŹ