Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Chemirol i Corteva o BlueN. Niebieskiej (r)ewolucji

Aktualności

2023-11-14 12:34

W minionym tygodniu firmy Chemirol oraz Corteva zaprezentowały najnowsze wyniki badań ze stosowania technologii BlueN – nowatorski produkt wspierający odżywienie roślin azotem. Zawiera on unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się przez liście, przy użyciu nitrogenazy. To rozwiązanie mikrobiologiczne wzbogaca np. warzywa, ziemniaki czy inne gatunki uprawne w azot w formie amonowej, która zwiększa efektywność plonotwórczą i jakością plonów. Rekomendacje stosowania preparatu BlueN obejmują wiele gatunków warzyw. Warto pamiętać, ze firmy Chemirol oraz Corteva polecają użycie BlueN w warzywach od fazy 4 liści właściwych. Specjaliści podkreślali, że stosując Methylobacterium można dostarczyć roślinie co najmniej 30 kg dodatkowego azotu, który jest szybko wbudowywany w aminokwasy. W uprawach o dłuższym okresie wegetacji oraz przy sprzyjających warunkach, można mieć dodatkowo nawet 50-100 kg azotu.

Zespół Chemirol i Corteva

Podczas spotkania o efektywności BlueN mówili również rolnicy zaproszeni na to wydarzenie. Wskazywali oni na szereg korzyści, jakie dostrzegli po zastosowaniu tego produktu. Bardzo interesujący był m.in. praktyczny przykład użycia BlueN w soi, gdzie producent w konwencjonalnym stosowaniu azotu mineralnego miał problem z tworzeniem bakterii brodawkowych na korzeniach a w technologii z BlueN ich rozwój był prawidłowy. Na podkreślenie zasługuje także fakt, że BlueN pozwolił na ustanowienie rekordu Polski w buraku cukrowym. Producent specjalizujący się w produkcji warzyw uzyskał wydajność plonowania buraka cukrowego na poziomie 137,25 t/ha w przeliczeniu na polaryzacje 16%

Więcej informacji o BlueN przekażemy niebawem w materiale wideo.

Marcin Bartczak

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.