Aktualności
W minionym tygodniu firmy Chemirol oraz Corteva zaprezentowały najnowsze wyniki badań ze stosowania technologii BlueN – nowatorski produkt wspierający odżywienie roślin azotem. Zawiera on unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się przez liście, przy użyciu nitrogenazy. To rozwiązanie mikrobiologiczne wzbogaca np. warzywa, ziemniaki czy inne gatunki uprawne w azot w formie amonowej, która zwiększa efektywność plonotwórczą i jakością plonów. Rekomendacje stosowania preparatu BlueN obejmują wiele gatunków warzyw. Warto pamiętać, ze firmy Chemirol oraz Corteva polecają użycie BlueN w warzywach od fazy 4 liści właściwych. Specjaliści podkreślali, że stosując Methylobacterium można dostarczyć roślinie co najmniej 30 kg dodatkowego azotu, który jest szybko wbudowywany w aminokwasy. W uprawach o dłuższym okresie wegetacji oraz przy sprzyjających warunkach, można mieć dodatkowo nawet 50-100 kg azotu.
Podczas spotkania o efektywności BlueN mówili również rolnicy zaproszeni na to wydarzenie. Wskazywali oni na szereg korzyści, jakie dostrzegli po zastosowaniu tego produktu. Bardzo interesujący był m.in. praktyczny przykład użycia BlueN w soi, gdzie producent w konwencjonalnym stosowaniu azotu mineralnego miał problem z tworzeniem bakterii brodawkowych na korzeniach a w technologii z BlueN ich rozwój był prawidłowy. Na podkreślenie zasługuje także fakt, że BlueN pozwolił na ustanowienie rekordu Polski w buraku cukrowym. Producent specjalizujący się w produkcji warzyw uzyskał wydajność plonowania buraka cukrowego na poziomie 137,25 t/ha w przeliczeniu na polaryzacje 16%
Więcej informacji o BlueN przekażemy niebawem w materiale wideo.
Marcin Bartczak