Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 330
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Chiński rynek przetworów pomidorowych

Aktualności

2012-08-31 14:18
Średnioroczny poziom konsumpcji pomidorów świeżych w Chinach kształtuje się na poziomie około 20 kg/osobę, a ich przetworów na zaledwie 1 kg/osobę.

Lata 2000-2009 to gigantyczny rozwój sektora przetwórstwa pomidorów przemysłowych w Chinach. Dla przykładu jeszcze roku 1995 do przetworzenia kierowano jedynie 550,0-600,0 tys. ton pomidorów, podczas gdy w roku 2000 była to już wielkość 1580,0 tys. ton, w roku 2007 odpowiednio 4600,0 tys. ton, a w roku minionym już 6790,0 tys. ton.

Wstępne dane szacunkowe, na bieżący, 2012 rok zakładają wielkość pomidorów przemysłowych, które będą skierowane do przetworzenia na poziomie 5000,0 tys. ton, z czego planowane jest wyprodukowanie około 676,0 tys. ton przecieru pomidorowego. Z roku na rok wzrasta również systematycznie produkcja przecieru pomidorowego w tym kraju. W roku 2005 poziom produkcji kształtował się na poziomie około 600,0 tys. ton, podczas gdy w minionym roku osiągnął rekordową wielkość 1128,0 tys. ton. Pomimo tak znaczącej produkcji przetworów pomidorowych w Chinach zadziwiająco niska jest konsumpcja przetworzonych pomidorów. Dla porównania średnioroczny poziom konsumpcji pomidorów świeżych w Chinach kształtuje się na poziomie około 20 kg/osobę, a ich przetworów na zaledwie 1 kg/osobę. W przypadku konsumpcji na przykład w krajach unijnych spożycie na 1 mieszkańca świeżych pomidorów wynosi około 7 kg, podczas gdy przetworów pomidorowych to około 20 kg. Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, gdzie proporcje konsumpcji pomidorów świeżych wynoszą odpowiednio 12 kg do 24 kg spożywanych przetworów pomidorowych. W Chinach największą popularnością w spożywanych przetworach pomidorowych cieszą się z około 48% udziałem w rynku sos pomidorowy oraz z 27% udziałem przecier pomidorowy. Mniej popularny ? około 22% udział w rynku jest ketchup. W minionym roku na chińskim rynku do spożycia skierowano jedynie 191,0 tys. ton produktów pomidorowych, pomidorowych według wstępnych danych spożycie to będzie systematycznie rosło i w roku 2014 planowane jest na około
290,0 tys. ton, a w roku 2017 na około nawet 440,0 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.