Aktualności
Lata 2000-2009 to gigantyczny rozwój sektora przetwórstwa pomidorów przemysłowych w Chinach. Dla przykładu jeszcze roku 1995 do przetworzenia kierowano jedynie 550,0-600,0 tys. ton pomidorów, podczas gdy w roku 2000 była to już wielkość 1580,0 tys. ton, w roku 2007 odpowiednio 4600,0 tys. ton, a w roku minionym już 6790,0 tys. ton.
Wstępne dane szacunkowe, na bieżący, 2012 rok zakładają wielkość pomidorów przemysłowych, które będą skierowane do przetworzenia na poziomie 5000,0 tys. ton, z czego planowane jest wyprodukowanie około 676,0 tys. ton przecieru pomidorowego. Z roku na rok wzrasta również systematycznie produkcja przecieru pomidorowego w tym kraju. W roku 2005 poziom produkcji kształtował się na poziomie około 600,0 tys. ton, podczas gdy w minionym roku osiągnął rekordową wielkość 1128,0 tys. ton. Pomimo tak znaczącej produkcji przetworów pomidorowych w Chinach zadziwiająco niska jest konsumpcja przetworzonych pomidorów. Dla porównania średnioroczny poziom konsumpcji pomidorów świeżych w Chinach kształtuje się na poziomie około 20 kg/osobę, a ich przetworów na zaledwie 1 kg/osobę. W przypadku konsumpcji na przykład w krajach unijnych spożycie na 1 mieszkańca świeżych pomidorów wynosi około 7 kg, podczas gdy przetworów pomidorowych to około 20 kg. Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, gdzie proporcje konsumpcji pomidorów świeżych wynoszą odpowiednio 12 kg do 24 kg spożywanych przetworów pomidorowych. W Chinach największą popularnością w spożywanych przetworach pomidorowych cieszą się z około 48% udziałem w rynku sos pomidorowy oraz z 27% udziałem przecier pomidorowy. Mniej popularny ? około 22% udział w rynku jest ketchup. W minionym roku na chińskim rynku do spożycia skierowano jedynie 191,0 tys. ton produktów pomidorowych, pomidorowych według wstępnych danych spożycie to będzie systematycznie rosło i w roku 2014 planowane jest na około
290,0 tys. ton, a w roku 2017 na około nawet 440,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na