Chiński rynek truskawki
W bieżącym roku Chiny spodziewają się zbiorów truskawki na poziomie 1,26 mln ton, czyli o 10% mniej niż przed rokiem. W minionym roku łączne zbiory tych owoców wyniosły 1,4 mln ton a wstępne szacunki na przyszły rok mówią o znacznym wzroście produkcji - nawet do 1,6 mln ton. Do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym, chińskim rynku skierowane zostanie w roku 2011 około 1,08 mln ton tych owoców, a wyeksportowane zostanie w postaci świeżego owocu jedynie 600 ton. Import świeżych truskawek w Chinach od lat utrzymuje się na zerowym poziomie. Co ciekawe wstrzymanie importu jest zabiegiem całkiem świadomym, a stawka importowa i VAT są niezwykle wysokie - odpowiednio 14% oraz 13%. Świeże owoce zostały dopuszczone do importu jedynie w ostatnich latach w dwóch przypadkach - z USA w roku 2008 z okazji Olimpiady oraz w roku minionym - śladowe ilości przy okazji Światowego Expo w Szanghaju. Do przetwórstwa w bieżącym roku skierowane zostanie prawdopodobnie około 175,0 tys. ton truskawek wobec 210,0 tys. ton przed rokiem i prognozowanych na 2012 rok 270,0 tys. ton. Chiny są nie tylko truskawkowym gigantem w zbiorach świeżych owoców - są także sporym eksporterem w przypadku ich mrożonej postaci. W 2011 roku spodziewana produkcja mrożonych truskawek to około 110,0 tys. ton wobec 135,0 tys. ton przed rokiem i prognozom na rok 2012 zakładającym wolumen 150,0 tys. ton. Zaimportowane w bieSącym roku zostanie około 7,5 tys. ton tego produktu, a spodziewany eksport to około 95,0 tys. ton mroSonek. Dla porównania przed rokiem wielkości te wyniosły odpowiednio 6,8 tys. ton oraz 120,8 tys. ton. Chiny w minionym roku były największym światowym eksportem mrożonej truskawki - wyprzedzając tym samym od lat Polskę - największym atutem jest cena chińskiej truskawki - średnio o 25% niższa niż u konkurencyjnych producentów. Największymi importerami chińskich mrożonek pozostają Holandia, Niemcy, Japonia oraz Rosja.
Źródło: FAMMU/FAPA