Aktualności
Według wyliczeń hiszpańskiej organizacji producentów Fepex, opartych na ostatnich danych FAO, Chiny pozostają liderem w produkcji owoców i warzyw. W 2020 r. zbiory w tym kraju wyniosły 709 mln ton, co stanowi 38% światowej produkcji.
Ziemniak wyróżniał się w zestawieniu z 78 milionami ton. Reszta chińskich warzyw osiągnęła poziom 401 mln ton. Owoców zebrano 232 mln ton. Arbuz prowadził w tej grupie z 60 milionami ton.
Daleko od Chin uplasowały się Indie z ponad 200 milionami ton, 11% całości światowej produkcji (119 milionów ton warzyw i 88 milionów ton owoców). Trzecie miejsce zajęły Stany Zjednoczone z 66,5 milionami ton, 4% całości (43 miliony ton to produkcja warzyw).
Kolejne miejsca to Turcja z 52 milionami ton, Brazylia z 45 milionami ton, Meksyk z 36 milionami ton i Rosja z 35,6 milionami ton. Hiszpania jest na ósmym miejscu, na tym samym miejscu co w 2019 roku z 32 milionami ton.