Aktualności
Na rynku hurtowym młode krajowe warzywa tanieją z każdym dniem. W sprzedaży są już m.in. młode krajowe ziemniaki odmiany Irga.
Pęczek rzodkiewek kosztuje 1-1,5 zł, buraków ćwikłowych 2-3 zł, młodej marchwi 2,5-3,5 zł, koperku 1-1,33 zł, szczypiorku 0,8-1,1 zł; za kilogram szpinaku trzeba zapłacić 4-5 zł, a za szparagi (0,5 kg) 5-7 zł. Sałata masłowa kosztuje 1,2-1,75 zł; kalafiory sprzedawane są po 4,5-5,5 zł za sztukę, brokuły 4-5 zł, a biała kapusta – 3-4 zł.
Na rynku pojawiły się pierwsze polskie truskawki, głównie z tuneli foliowych. Wkrótce prawdopodobnie do sprzedaży trafią truskawki z włókniny. Ceny na razie są dość wygórowane – za kilogram tych owoców trzeba zapłacić 15-18 zł, ale mimo to znajdują nabywców – zaznaczył eksport. Dodał, że dla porównania importowane truskawki z Hiszpanii i Grecji kosztują ok. 10 zł/kg.
Nadal drogie są ubiegłoroczne warzywa krajowe. Ceny cebuli dochodzą do 3 zł/kg, kapusta biała kosztuje 4,5 zł/kg, marchew krajowa i importowana 2-2,5 zł/kg, ziemniaki krajowe i importowane 2,2-2,5 zł/kg, selery 3,5 zł/kg, a buraki ćwikłowe 1,2-1,5 zł/kg.
Kmera zwrócił uwagę na “niepokojące” doniesienia o przymrozkach, które wystąpiły w ciągu kilku ostatnich dni. “Mogły uszkodzić kwitnące właśnie truskawki (w uprawach bez osłon). Straty odbiją się opóźnieniem podaży głównego zbioru i wyższymi cenami” – powiedział.