Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Corteva Agriscience podpisała umowę o współpracy z Bejo w zakresie edycji genomu

Aktualności

2021-05-17 14:57

Wilmington, Delaware, USA, 17 maja 2021 roku – Firma Bejo, holenderski hodowca nasion warzyw, zawarła umowę licencyjną na badania i komercyjne wykorzystanie ich rezultatów
z firmą Corteva Agriscience oraz Broad Institute, amerykańskim centrum badań biomedycznych i genomicznych. Kontrakt nie zawiera klauzuli wyłączności.

Dzięki podpisanej umowie Bejo uzyska dostęp do systemu CRISPR-Cas9 w celu edycji genomu w nasionach warzyw, początkowo w programach badawczych, a w przyszłości także w rozwiązaniach komercyjnych. Na razie jednak, do czasu uregulowania sytuacji prawnej, Bejo będzie wykorzystywać technologię CRISPR-Cas9 wyłącznie do celów badawczych.

Bert Schrijver, dyrektor ds. badań i rozwoju w Bejo powiedział „Technologie edycji genów, takie jak CRISPR-Cas9, pozwalają na przyspieszenie programów hodowli warzyw Bejo. Poszerzają naszą wiedzę na temat genetyki i dostarczają narzędzi do rozwijania nowych cech roślin, takich jak odporność na stres abiotyczny i choroby. Pomaga to rolnikom w uprawie roślin w bardziej zrównoważony sposób i zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na zdrowe warzywa na całym świecie.”

Bejo ma teraz dostęp do wielu narzędzi w zakresie edycji genomu, które wzmacniają zdolność firmy do opracowywania bardziej wydajnych odmian warzyw i przyczyniają się do sprostania globalnym wyzwaniom związanym z żywnością i zrównoważonym rozwojem. Dzięki podpisanej umowie firma może wdrożyć technologię CRISPR-Cas9 w szerokiej gamie nasion warzyw,
w tym kapustnych, cebuli, marchwi i innych.

Sam Eathington, CTO w Corteva Agriscience powiedział „CRISPR-Cas9 to technologia o ogromnym potencjale, dzięki której uprawy mogą być bardziej wartościowe pod względem odżywczym, odporniejsze i wydajniejsze. Jesteśmy dumni, że możemy umożliwić firmie Bejo odkrywanie nowych zastosowań tego potężnego narzędzia w uprawach warzyw”.

W ramach inicjatywy Open Innovation Corteva Agriscience ściśle współpracuje ze społecznością naukową w celu opracowania innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa.

Notatka prasowa

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.