Aktualności
2014-10-05 20:08
W Polsce produkcja cykorii prowadzona jest na niewielkim areale. Jednak są już gospodarstwa (woj. dolnośląskie), w których pod uprawę tego warzywa przeznacza sie kilkadziesiąt hektarów.
Jak informuje firma Sensus (firma przetwarzająca cykorię m.in. w Holandii) pierwszy miesiąc zbiorów cykorii pokazuje,że w bieżacymj sezonie w Holandii plony są prawie 10 procent powyżej średniej. Wydajność plantacji wynosi obecnie około 45 ton z hektara. Ponadto warunki pogodowe sprawiły, że jakość cykorii jest bardzo dobra. Wcześniej producent inulin szacował 44 tony z hektara dla tej kampanii. Wysoki plon przłoży się na dochodowość z produkcji cykorii.
Sensus w poniedziałek, 01 września rozpoczął przetwarzania cykorii,. Producent inulin liczy, że sezon przetwórczy potrwa do stycznia 2015 r. Przedstawiciele firmy informuja, że rośnie rynek innowacyjnych składników żywności, m.in. tych produkowanych z cykorii, dlatego też w rok 2015 nadal będzie wzrastało zapotrzebowanie przetwócy na to warzywo.
W Polsce produkcja cykorii prowadzona jest na niewielkim areale. Jednak są już gospodarstwa (woj. dolnośląskie), w których pod uprawę tego warzywa przeznacza sie kilkadziesiąt hektarów.
Redakcja e-warzywnictwo.pl
Sensus w poniedziałek, 01 września rozpoczął przetwarzania cykorii,. Producent inulin liczy, że sezon przetwórczy potrwa do stycznia 2015 r. Przedstawiciele firmy informuja, że rośnie rynek innowacyjnych składników żywności, m.in. tych produkowanych z cykorii, dlatego też w rok 2015 nadal będzie wzrastało zapotrzebowanie przetwócy na to warzywo.
W Polsce produkcja cykorii prowadzona jest na niewielkim areale. Jednak są już gospodarstwa (woj. dolnośląskie), w których pod uprawę tego warzywa przeznacza sie kilkadziesiąt hektarów.
Redakcja e-warzywnictwo.pl
e-warzywnictwo.pl