Artykuł sponsorowany
Większość produkowanej w Polsce marchwi i pietruszki jest obecnie w fazie intensywnego przyrostu korzenia i naci. Wchodzi zatem w etap wymagający intensywnej ochrony liści. Będzie to miało bezpośredni wpływ na szybkość i efektywność zbiorów. Warto też pamiętać, że choroby mogące porażać nać są w stanie przenosić się również na korzeń. Tym sposobem wykluczają towar ze sprzedaży. Ochrona marchwi i pietruszki jest zatem nieodzowna.
Jakie choroby zagrażają marchwi i pietruszce w trakcie wegetacji?
Dbając o wysoką zdrowotność naci marchwi i pietruszki należy zwrócić uwagę na takie choroby jak:
- chwościk marchwi,
- alternarioza,
- mączniak prawdziwy baldaszkowatych.
Nieskuteczna ochrona marchwi i pietruszki przed tymi patogenami ma nie tylko wpływ na obniżenie wysokości plonu. Spada również jakość. Dzieje się tak, ponieważ alternarioza naci jest również sprawcą czarnej zgnilizny korzeni. Zatem zaniechanie ochrony na obecnym etapie może mieć wpływ na spadek jakości korzeni w trakcie przechowywania.
Warunki korzystne do rozwoju chorób grzybowych
Umiarkowana wilgotność powietrza oraz temperatura rzędu 25-27oC wpływają na intensywny rozwój alternariozy naci. Choroba ta w pierwszej kolejności zauważalna jest na starszych – dolnych liściach. Pojawia się w postaci żółtych plam, które w środku stają się brązowe. Ponadto plamy z czasem powiększają się i łączą ze sobą. Silnie porażone liście żółkną i zamierają. Porażenie liści może przejść na korzenie, powodując czarną zgniliznę korzeni. Choroba na korzeniach objawia się przez czarne, owalne, wydłużone plamy. Często są one pokryte zarodnikami. W trakcie sezonu wegetacyjnego zarodniki choroby przenoszone są przez wiatr, wodę oraz podczas wykonywania prac polowych.
Z kolei, gdy na liściach pojawia się biały mączysty nalot to znak, że mamy do czynienia z mączniakiem prawdziwym. Wysoka presja tej choroby występuje w ciepłe dni i wilgotne ciepłe noce. W takich warunkach biały nalot bardzo szybko się rozrasta. Może pokrywać nawet całe liście. Te zaś żółkną i obumierają. Następnie całe rośliny z czasem zasychają obniżając w ten sposób plon.
Dagonis® - specjalista na alternariozę i mączniaka prawdziwego!
Dagonis® to nowość na polskim rynku i to nowość nie tylko z nazwy. W skład tego produktu wchodzi nowa, niezarejestrowana dotychczas w ochronie warzyw substancja aktywna. Dagonis® to połączenie Xemium® (fluksapyroksad) z najnowszej grupy chemicznej SDHI oraz difenokonazolu należącego do grupy triazoli. Jest to gotowe połączenie dwóch substancji o odmiennym mechanizmie działania. Na tle pozostałych dostępnych rozwiązań fungicydowych produkt wyróżnia się wysoką skutecznością na choroby liści, takie jak alternarioza i mączniak prawdziwy.
Dagonis® - skuteczna ochrona marchwi bez przekroczeń pozostałości
Dagonis® dzięki zastosowaniu nowoczesnej substancji oraz opatentowanej formulacji szybko ulega rozkładowi metabolitycznemu w roślinie. Jednocześnie charakteryzuje się wysoką skutecznością i długim działaniem prewencyjnym. W ten sposób Dagonis® jest produktem bezpiecznym i skutecznym. Przekłada się to również na okres karencji. Dla tego produktu wynosi tylko 7 dni, co jest najkrótszym okresem karencji wśród konwencjonalnych fungicydów!
Dagonis® – dawkowanie
W celu zwalczenia alternariozy i mączniaka prawdziwego należy zastosować 1l/ha. Jednak jeśli do czynienia mamy tylko z mączniakiem prawdziwym do zwalczenia choroby wystarczy dawka 0,6l/ha. Pamiętajmy jednak, że przy obniżonej dawce nie ma mowy o skutecznym działaniu przeciwko alternariozie naci.
Maciej Wita
Regionalny Doradca Agronomiczny BASF
Uprawy warzywnicze