Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Demo Farma 2019. My testujemy, żebyś Ty miał gotowe rozwiązanie...

Aktualności

2019-09-19 12:24
... mówił Łukasz Peroń z firmy Timac Agro Polska otwierając 17 września spotkanie w miejscowości Mokra koło Skierniewic, gdzie miał miejsce pokaz (już drugi w tym sezonie) efektów zastosowanych rozwiązań z zakresu nawożenia, doboru odmian, rozsady oraz ochrony warzyw.

... mówił Łukasz Peroń z firmy Timac Agro Polska otwierając 17 września spotkanie w miejscowości Mokra koło Skierniewic, gdzie miał miejsce pokaz (już drugi w tym sezonie) efektów zastosowanych rozwiązań z zakresu nawożenia, doboru odmian, rozsady oraz ochrony warzyw.

Projekt Demo Farma firmy Timac Agro oraz 5 firm partnerski - Bejo Zaden, Seminis, BASF, Grupy Producentów Rozsad Krasoń oraz Metos Polska realizowany jest w podskierniewickiej miejscowości Mokra. Na powierzchni ok. 1 hektara rozmieszczono poletka kilkunastu gatunków warzyw: burak ćwikłowy, brokuł, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, sałaty, marchew, papryka, pietruszka, por, ogórek gruntowy, seler. Projekt ma na celu pokazanie efektów rozwiązań agrotechnicznych w zastanych w danym roku warunkach klimatyczno-glebowych.

Organizatorzy podczas wrześniowego spotkania przedstawili dane meteorologiczne, które wskazywały na bardzo duże odstępstwo np. w zakresie opadów deszczu od średniej wieloletniej. Susza dała się we znaki niektórym gatunkom na poletkach, pozwoliła też wyciągnąć wnioski jak rośliny/odmiany poszczególnych gatunków reagują na żywienie ich wg różnych schematów.

Na plantacji Demo Farmy można porównać 3 różne kombinacje żywienia warzyw (kombinacja 1 oraz 2 to nawozy standardowo stosowane a w kombinacji 2 bazowano na produktach firmy Timac). W każdej z kombinacji zastosowano nawożenie podstawowe; na przykład w kwaterze z kalafiorem były to nawozy: saletra amonowa 140 kg/ha, NP(S) 18-46(5) - 200 kg/ha oraz siarczan potasu - 300 kg/ha.

*Ponadto w kombinacji 1 użyto nawozy: posypowo NPK 12-11-18 w ilości 500 kg/ha oraz CaCO3 (98 proc.) - 200 kg/ha, z kolei pogłównie: saletrę wapniową (N 15,5 proc., CaO 26,3 proc.) - 440 kg, leonardyt + związki fenolowe - 2 l/ha + 0,6 l/ha), Bolero - 2 l/ha, NPK 18-18-18+mikro - 3 kg/ha, saletra wapniowa 4 kg/ha.

*W kombinacji drugiej użyto nawozy: posypowo - Eurofertil Top 30 Horti (600 kg/ha) oraz Sulfammo 23 N-Process (130 kg/ha); pogłównie - Physiomax 975 (250 kg/ha), Sulfammo 23 N-Process (300 kg/ha), Fertiactyl Strater (5 l/ha), Fertiactyl Radical 3 l/ha, Fetileader Vital (5 l/ha) oraz Fetileader Elite (4 l/ha). Karol Majchrowski, Główny Specjalista ds. warzywnictwa w firmie Timac Agro Polska, pomysłodawca i organizator Demo Farmy podkreślał, że w przypadku nawozów firmy Timac poza podstawowymi makro- czy mikroskładnikami z nawozem wprowadzona jest wartość dodatnia, tj. np. mezocalc - wysokoreaktywny węglan wapnia (na kalafiorowym poletku z technologią Timac objawy występowania niedoborów wapnia były sporadyczne a problem ten często dotykał producentów warzyw w Polsce w 2019 r.), kompleks N-Process czy kompleks Fertiactyl.

Karol Majchrowski z firmy Timac Agro

*W 3 kombinacji nawozowej posypowo zastosowano nawóz NPK 12-11-18 (500 kg/ha) oraz nawóz wapniowy (CaCO3 98 proc., 250 kg/ha). Pogłównie kalafiory żywiono stosując: saletrzak (250 kg/ha), leonardyt + związki fenolowe (2 l/ha + 0,6 l/ha), Bolero - 2 l/ha, Florovit (5 l/ha) oraz saletra wapniowa (17 proc., 4 l/ha).

Efekty 3 technologii żywienia kalafiora można było porównać u 4 odmian tego gatunku: Zaragoza i Altamira z firmy Bejo Zaden (szczegółowe charakterystyki odmian kalafiora, jak i innych gatunków przedstawił podczas spotkania Paweł Bednarek)

Paweł Bednarek z firmy Bejo

oraz Fortaleza i SV5818AC marki Seminis (użyte w doświadczeniach odmiany warzyw omówił Piotr Dutkowski). Kombinacje "kalafiorowe" zostały założone 25 czerwca z rozsady dostarczonej przez Grupę Producentów Rozsad Krasoń. Na spotkaniu ofertę firmy Krasoń prezentował Krzysztof Kucharski.

Piotr Dutkowski z firmy Bayer

Maciej Wita z firmy BASF

O ochronie warzyw w Mokrej mówił Maciej Wita z koncernu BASF. W ochronie herbicydowej wykorzystano preparat Stomp Aqua 455 SC (2,5 l/ha) oraz Agil 100 EC (0,6 l/ha). Do zwalczania chorób użyto trzech preparatów (Signum 33 WG, Scorpion 325 SC oraz Siarkol 80 WG). Prowadzenie ochrony znacznie ułatwił monitoring warunków pogodowych, który zapewniła firma Metos Polska.

Stacja pogodowa zlokalizowana w gospodarstwie rejestrowała je na bieżąco Marek Januszkiewicz z firmy Metos informował, ze system pozwala m.in. trafniej wyznaczyć okno pogodowe do wykonania zabiegów ochroniarskich.


Marcin Bartczak









e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.