Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Diagnostyka szkodników warzyw kapustnych: Piętnówka kapustnica

Ochrona

2015-07-20 10:16
Najgroźniejszymi szkodnikami występującymi w pierwszej połowie lata na warzywach kapustnych są pchełki, mszyce i gąsienice motyli.

Najgroźniejszymi szkodnikami występującymi w pierwszej połowie lata na warzywach kapustnych są pchełki, mszyce i gąsienice motyli. Żerowanie tych szkodników pogarsza walory jakościowe oraz wpływa na obniżenie plonu. Ich dobra znajomość zarówno od strony diagnostycznej, jak i biologicznej jest kluczem do skutecznej ochrony. W najbliższym czasie będziemy publikować informacje o tych agrofagach, aby ułatwić Państwu ich rozpoznanie na plantacjach.

Piętnówka kapustnica (Mamestra brassicae)

Rozpiętość skrzydeł motyla około 45 mm. Na pierwszej parze widoczne są wyraźnie widoczne ciemne, jasno otoczone plamy. Jaja są fioletowe, składane są w złożach. Gąsienice po wylęgnięciu są jasnożółte, później zielone lub brunatne, prawie czarne, długości do 40 mm.

Początkowo żerują na zewnętrznych liściach wygryzając duże, okrągłe otwory. Później wgryzają się do główek kapusty i róż brokułu i kalafiora.

Początkowo gąsienice żerują na liściach zewnętrznych

Później wgryzają się do główek

Zimują poczwarki w glebie. Motyle pierwszego pokolenia pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Po 5-10 dniach od złożenia jaja pojawiają się gąsienice i żerują do połowy lipca. Drugie pokolenie motyli pojawia się pod koniec lipca i lata w sierpniu i we wrześniu. Motyle latają nocą, a w ciągu dnia kryją się pod roślinami i różnymi przedmiotami.

Ochrona

Zwalczanie chemiczne - zabieg opryskiwania należy przeprowadzić w okresie wylęgania się gąsienic. Nie wolno opóźniać wykonania zabiegu, gdyż po wgryzieniu się do główek lub róż, są praktycznie "niedostępne" dla środków. Przykładowo w sezonie 2015 do ochrony kapusty głowiastej w programie ochrony można wykorzystać np.: Alfazot 025 EC (0,2-0,4 l/ha; Bulldock 025 EC (0,2-0,4 l/ha; Coragen 200 SC (75-125 ml/ha); Decis Mega 50 EW (0,15 l/ha); Dursban 480 EC (0,9 l/ha); Karate Zeon 050 CS (0,12 l/ha); Nurelle D 550 Ec (0,5 l/ha); Pyrinex 480 EC (0,9 l/ha); Proteus 110 OD (0,75 l/ha; Rumo 30 WG (0,1-0,12 kg/ha); SpinTor 240 SC (0,2-0,4 l/ha); Steward 30 WG (0,1-0,12 kg/ha).

dr inż. Maria Rogowska

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa

Skierniewice

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.