Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dobry pomidorowy sezon 2022 w północnych Włoszech. Średnie plony prawie 80 t/ha

Aktualności

2022-10-17 12:33

Sezon przetwórstwa pomidorów 2022 w północnych Włoszech dobiegł końca: dobra produkcja, ponadprzeciętne plony z hektara i wysoka jakość, to w skrócie podsumowanie kampanii. Uzyskano wysoką wydajność. Plony pomidora w integrowanej produkcji wyniosły 79,44 t/ha w porównaniu ze średnią pięcioletnią 74,0 t/ha, a w ekologicznej 65,2 t/ha w porównaniu do średniej pięcioletniej wynoszącej 63,1 t/ha.

W poniedziałek 3 października zakończyła się kampania zbioru i przetwórstwa pomidorów dla przemysłu w północnych Włoszech. Prezes OI Pomodoro Nord Italia, Tiberio Rabboni mówi: „Kampania 2022 w znacznym stopniu osiągnęła cele wyznaczone na wiosnę i to pomimo susza i wzrost kosztów produkcji”. Powierzchnia upraw wyniosła 37 024 ha. Spośród nich 11% stosowało techniki produkcji ekologicznej, podczas gdy pozostałe 89% przestrzegało regionalnej dyscypliny integrowanej produkcji. Fabryki przetworzyły 2 890 000 ton surowca. Kampania przebiegała regularnie, z wyjątkiem tygodnia od 15 do 21 sierpnia, w którym nastąpiło spowolnienie i zaprzestanie przetwarzania owoców z powodu intensywnych opadów deszczu, które dotknęły całe terytorium.

Susza, która nastąpiła latem 2022 r., poważnie zagroziła produkcji, ale dzięki zaangażowaniu rolników w racjonalizację i rozwagę w korzystaniu z wody oraz inicjatywom zarządzania kryzysowego Konsorcjów Rekultywacji oraz odpowiedzialnych za nie instytucji regionalnych i krajowych, m.in. jak również pomocy letniego deszczu, szkody zostały zminimalizowane.

W sezonie 2022 uzyskano plony powyżej średniej, notując plon ogólny w wysokości 77,9 t/ha - wyższy od średniej pięcioletniej 73,1 t/ha i potwierdzający ogólną tendencję poprawy plonów wieloletnich. Analiza pokazała, że plony pomidora w integrowanej produkcji wyniosły 79,44 t/ha w porównaniu ze średnią pięcioletnią 74,0 t/ha, a w ekologicznej 65,2 t/ha w porównaniu do średniej pięcioletniej wynoszącej 63,1 t/ha. Owoce miały dobra jakość - stopień Brix na poziomie 4,84, również wartość lepsza niż średnia historyczna..
Wszystkie te czynniki pozwoliły na osiągnięcie celów, jakie postawiła sobie część rolniczo-przemysłowa, dostarczając około 94% zakontraktowanego wiosną surowca.
Kampania faktycznie odnotowała gwałtowny wzrost kosztów energii, zarówno z punktu widzenia rolnictwa, jak i przemysłu, i nadal istnieje niepokój o przyszłość w tej kwestii.
Prezes OI, Tyberiusz Rabboni, skomentował: „Dane mówią same za siebie. Kampania 2022 w zasadzie osiągnęła cele wyznaczone na wiosnę, pomimo suszy i wzrostu kosztów produkcji. Zadziałało planowanie obszarów, podobnie jak nowa usługa OI polegająca na prognozowaniu cotygodniowych dostaw w oparciu o terminy nasadzeń, a co najważniejsze, zadziałała również praca zespołowa między rolnikami i instytucjami w celu zminimalizowania wpływu suszy”.

Informacja prasowa: OI Pomodoro Nord Italia

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.