Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Dofinansowanie na rozwój firm zajmujących się przetwórstwem żywności

Rynek

2012-01-18 19:20
Ponad miliard złotych dofinansowania wypłaciła dotychczas ARiMR blisko 700 przedsiębiorcom, którzy wykonali i rozliczyli inwestycje.

Ponad miliard złotych dofinansowania wypłaciła dotychczas Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa blisko 700 przedsiębiorcom, którzy wykonali i rozliczyli inwestycje w ramach działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej". Pomoc taka udzielana jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Dzięki takiemu wsparciu do tej pory powstało 76 nowych zakładów przetwórczych, a 408 zostało rozbudowanych. Niemal wszyscy przedsiębiorcy, którzy otrzymali wsparcie z ARiMR, zainwestowali także w wyposażenie swoich zakładów w nowoczesne i wydajne maszyny czy też urządzenia produkcyjne oraz linie technologiczne. Pieniądze otrzymane z Agencji zostały także przeznaczone na poprawienie jakości wytwarzanych produktów oraz zwiększenie kontroli nad bezpieczeństwem żywności. Biorąc pod uwagę, że średni poziom dofinansowania wynosi około 40% kosztów kwalifikowalnych, wielu przedsiębiorców nie zdecydowałoby się na przeprowadzenie inwestycji bez wsparcia.

Inwestycje takie są bardzo potrzebne, bo dzięki nim przedsiębiorcy mogą taniej produkować przetwory wysokiej jakości i w ten sposób konkurować z innymi europejskimi i światowymi producentami.

Korzystając ze wsparcia ze środków z działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" w ramach PROW na lata 2007-2013 największe inwestycje o wartości około 1,2 miliarda zł zrealizowały zakłady zajmujące się przetwórstwem mięsa. Otrzymały one z ARiMR 283 mln zł dofinansowania, co stanowiło około 27% pomocy wypłaconej dla całej branży rolno-spożywczej. Równie chętnie ze wsparcia korzystały firmy z branży owocowo-warzywnej. Agencja wypłaciła im 224 mln zł. Dalsze miejsca w tym rankingu zajęły przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem mleka - blisko 150 mln zł dofinansowania oraz firmy prowadzące sprzedaż hurtową - około 140 mln zł wsparcia.

Dotychczas ARiMR przeprowadziła pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" w ramach PROW na lata 2007-2013. O wsparcie mogły ubiegać się mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie firmy, a także podmioty zatrudniające do 750 osób i których obrót nie przekracza równowartości 200 mln euro rocznie. Maksymalna wartość dofinansowania mogła wynieść nawet 50 mln zł w przypadku podmiotów skonsolidowanych, w przypadku innych firm było to 20 mln zł. Całkowita kwota wsparcia nie mogła przekroczyć 25%, 40% lub 50% wszystkich kosztów kwalifikowalnych poniesionych na realizację inwestycji i była uzależniona od statusu przedsiębiorstwa oraz od tego, jaką prowadziło działalność i czy zaopatrując się w surowce, realizują korzyści dla producentów rolnych.

Środki finansowe, które są wypłacane przez ARiMR w ramach działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej", przyczyniły się zapewne do tego, iż obecnie przemysł rolno-spożywczy należy do najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki w Polsce. Wartość sprzedaży wytwarzanych przez ten przemysł produktów wynosi 15% całej produkcji przemysłowej.


Źródło: arimr.gov.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.