Rynek
Ceny warzyw na Mazowszu poszły mocno w górę. Dla przykładu: rok temu pietruszka kosztowała cztery złote, teraz około ośmiu. Marchewka kosztowała ponad złotówkę, teraz blisko trzy.
Jak podaje Radio RDC, przed Świętami Bożego Narodzenia poszły w górę ceny warzyw. Za marchewkę czy pietruszkę w niektórych miejscach trzeba zapłacić nawet 100 proc. więcej niż jeszcze przed rokiem.
Ceny warzyw na Mazowszu poszły mocno w górę. Dla przykładu: rok temu pietruszka kosztowała cztery złote, teraz około ośmiu. Marchewka kosztowała ponad złotówkę, teraz blisko trzy. Więcej trzeba zapłacić także za buraki, cebulę, ziemniaki czy kapustę, czyli wszystko to, co w tradycyjnej polskiej kuchni potrzebne jest do przygotowania wigilijnych potraw.
- Wzrosły ceny tych warzyw, których zbiory przez suszę były bardzo małe. Dodatkowo sprzedawcy na targowiskach dokładają do tego swoją marżę ? tłumaczy Grzegorz Sybilski z Ogólnopolskiego Związku Producentów Warzyw w rozmowie z Radiem RDC.
Więcej na ten temat w Radiu RDC.