Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dużo kapusty w mniejszych gospodarstwach. Powierzchnia upraw warzyw w województwach, powiatach oraz gminach

Dużo kapusty w mniejszych gospodarstwach. Powierzchnia upraw warzyw w województwach, powiatach oraz gminach

2022-02-10 11:08

Wg danych ARiMR w naszym kraju kapusta zajmowało w 2021 r. aż 13 690 ha a w roku 2020 – 10 341,1 ha. To duża różnica. Tak istotny przyrost w 2021 powierzchni uprawy kapusty względem 2020 - zwłaszcza w Małopolsce - świadczy o tym, że uprawa ta jest prowadzona w tej ilości w gospodarstwach o powierzchni wszystkich upraw zgłaszanej do ARiMR do 10 ha.

Jesteś zainteresowany/a, jaka była struktura produkcji warzyw gruntowych w Polsce w 2020 oraz 2021 r.? Jaki areał poszczególnych gatunków warzyw gruntowych oraz innych upraw rolniczych, sadowniczych czy roślin ozdobnych był w województwach, powiatach a także gminach w tych latach, jaki był trend w produkcji? Mamy odpowiedzi na te pytania na bazie danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich.

Produkcja warzyw gruntowych i pod osłonami to ważna gałąź rolnictwa. Ma ona znaczenie zarówno z punktu widzenia udziału w całej towarowej produkcji roślinnej, jak też dużej roli warzyw w diecie konsumentów. Lidia Gunerka, Lilianna Jabłońska, Wioleta Sobczak w artykule pt. „Regionalne zróżnicowanie upraw ogrodniczych w Polsce” podkreślają, że: „Na strukturę oraz rozmiar produkcji ogrodniczej, a także jej lokalizację ma wpływ wiele różnych czynników. Należą do nich w przede wszystkim warunki przyrodniczo-klimatyczne, które są wyznacznikiem doboru roślin uprawnych typowych dla poszczególnych stref. Przykładowo, w południowej części Polski występują korzystne warunki klimatyczne dla uprawy większości roślin, a warunki klimatyczne w części północnej są wskazywane jako bardzo korzystne dla reprodukcji cebul kwiatowych [Łukaszewska, Jabłońska 1991]. Także warunki glebowe wpływają na strukturę zasiewów oraz kształtują powstawanie regionów typowych dla danej produkcji roślinnej [Mironiuk 2010, za Berger, Nelson]. Bezpośredni wpływ na rejonizację produkcji ogrodniczej mają stosunki ekonomiczno-społeczne. Jest to m.in. wielkość gospodarstw rolnych, a także położenie rejonu w stosunku do ośrodków konsumpcji i przetwórstwa oraz sieć komunikacyjna [Wawrzyniak 1999, Knaflewski 2007]. Na skuteczność produkcji ogrodniczej w różnych częściach kraju wpływa także dostępność siły roboczej i wsparcie finansowe organizacji samorządowych [Kulikowski 2007]. Produkcja ogrodnicza powinna być rozlokowana w takim miejscu, aby całość kosztów produkcji, a także koszty przewozu produktów do punktu skupu były jak najniższe [Hasaj 2007]. Zróżnicowanie tych czynników w Polsce przyczynia się do wystąpienia rejonizacji upraw ogrodniczych, natomiast usytuowanie gospodarstwa w optymalnych warunkach produkcyjnych przyczynia się do poprawy efektywności produkcji”.

ZNAMY AREAŁ KAPUSTY W POLSCE W POSZCZEGÓLNYCH GMINACH w talach 2020 oraz 2021

Jaka zatem aktualnie jest struktura produkcji warzyw gruntowych w Polsce? Jaki areał poszczególnych gatunków warzyw gruntowych był w poszczególnych województwach, powiatach a nawet gminach w latach 2020-2021 r.? Odpowiedzi na te pytania opracowała Hanna Majewicz. Pani Hanna bazując na zbiorze danych liczbowych udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (stan na 21.01.2022 r.) zbierającą informacje do wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz wykorzystując Microsoft Excel – narzędzie do analizy i wizualizacji danych. Poniżej dla prezentujemy przykład kapusty głowiastej. Wg danych w naszym kraju warzywo to zajmowało w 2021 r. aż 13 690 ha a w roku 2020 – 10 341,1 ha. To duża różnica. Tak istotny przyrost w 2021 powierzchni uprawy kapusty względem 2020 - zwłaszcza w Małopolsce - świadczy o tym, że uprawa ta jest prowadzona w tej ilości w gospodarstwach o powierzchni wszystkich upraw zgłaszanej do ARiMR do 10 ha. W 2020 gospodarstwa te nie były zobowiązane do podania faktycznie prowadzonych upraw, a powierzchnie te można odnotować w danych Ministerstwa Rolnictwa głównie jako uprawy nieoznaczone (około 1,5 mln ha w 2020). W bazie danych, w jednym szablonie jest kilkaset upraw oraz dane z 2020 i 2021 r., co daje wiele możliwości do wyciągnięcia ciekawych wniosków. Na Państwa życzenie możemy udostępnić wersję demo z opracowaniem dla Kapusty głowiastej białej.

Różnica areału uprawy kapusty wg województw w latach 2020/2021 (ha)

Szablon programu, jak widać na zdjęciu jest bardzo intuicyjny; można kursorem odznaczyć 2020 i/lub 2021 r., poszukiwaną uprawę lub rejon uprawy, bądź w wierszu „szukaj” po kliknięciu w niego kursorem wpisać dany gatunek i zaakceptować przyciskiem enter. Do wyboru (filtrowania) jest uprawa, województwo, powiat oraz gmina.

Areał (ha) uprawy kapusty w Polsce w 2021 r. w poszczególnych województwach, powiatach oraz gminach

 

Areał uprawy kapusty wg województw (ha/2021 r.)

 

Areał uprawy kapusty wg województw (ha/2020 r.)

 

Areał uprawy kapusty wg województw (ha/2021 r.)

 

JUŻ DZIŚ MOŻESZ ZAMÓWIĆ TE MATERIAŁY!!!

Zaprezentowany przykład pokazuje, jak bardzo ciekawym jest zestawienie powierzchni uprawy warzyw gruntowych z podziałem na województwa, powity i gminy. Jeżeli ktoś z Państwa jest zainteresowany zakupem tego materiału istnieje tak możliwość.

W ofercie są:

Lp.

Opcja

Koszt

1.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 1 wybranego gatunku z podziałem na województwa, powity i gminy

699 zł netto
(859,77 brutto)

2.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy 3 wybranych upraw z podziałem na województwa, powity i gminy

1399 zł netto
(1720,77 brutto)

3.

Dane (plik Excel*) z powierzchnią uprawy** ok. 300 gatunków warzyw oraz innych zgłoszonych we wnioskach o płatności bezpośrednie z podziałem na województwa, powity i gminy

6999 zł netto
(8608,77 brutto)

*tylko dla wizualizacji map wymagane jest posiadanie programu Excel w wersji 2016 lub nowszej, albo subskrypcja Office 365 (w przypadku subskrypcji również dostęp do Internetu)

**agrest, aksamitka, anyż, arbuz, arnika, aronia, aster, babka, bakłażan, batat , bazylia, berberys, bergenia, bez, bieluń, bobik, bodziszek, borówka, bób, brokuł, brukiew jadalna, brukiew pastewna, brzoskwinia, brzoza, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak liściowy, burak pastewny, cebula, chaber, chmiel, chryzantema, chrzan, ciecierzyca, cis, cukinia, cykoria, czarnuszka, cząber, czereśnia, czosnek, dalia, dereń, drapacz, driakiew, dynia, dynia oleista, dynia pastewna, dzielżan, dziewanna, dzięgiel dziurawiec, dzwonek, esparceta, eszolcja, facelia, farbownik, fasola, fenkuł, fiołek, frezja, glistnik, głóg, godecja gorczyca, goździk, grindelia, groch, groch cukrowy, groch łuskowy, groszek grusza, gryka, hyzop, jabłoń, jagoda, jarmuż, jarząb, jasnota jeżówka, jeżyna, jęczmień jary, jęczmień ozimy, języczka, kabaczek, kalafior kalarepa, kalina, kapusta, kapusta pastewna, karczoch, kiwi, kłosowiec, kminek, kocanki, kocimiętka, kolcowój, kolendra, komonica, komosa, koniczyna biała, koniczyna białoróżowa, koniczyna czerwona, koniczyna egipska, koniczyna krwistoczerwona, koniczyna perska, konopie, konwalia, kosmos kozibród, kozieradka, kozłek, krokosz krwawnica, krwawnik, krwiściąg, kuklik, kukurydza, kukurydza cukrowa, kukurydza pękająca, lawenda, lebiodka, lebiotka, len, lepiężnik, leszczyna, lewkonia, lnica, lnicznik, lobelia, lubczyk, lucerna chmielowa, lucerna mieszańcowa, lucerna sierpowata, lucerna siewna, lukrecja lulek, łopian, łubin biały, łubin wąskolistny, łubin żółty, macierzanka, mahonia, mak, malina, marchew jadalna, marchew pastewna, marzymięta, mącznica, melisa, melon, miechunka, mieczyk, miedze śródpolne, mierznica, mieszanka, mietelnik, mięta, mikołajek, miłek, miłorząb, miodunka, miskant, mniszek, modrak morela, morwa, nagietek, naparstnica, narcyz, nasturcja, nawłoć, nektaryna, niecierpek, nostrzyk, oberżyna, obszary przyrodnicze, ogórecznik, ogórek, olejarka, orlik, orzech włoski, ostropest, ostróżka, ostrzeń, owies, ożanka, papryka, pasternak, peluszka, pieczarka, pietruszka, pięciornik, pigwa, pigwowiec, piwonia, pluskwica, pokrzyk pokrzywa, pomidor, por, porzeczka, poziomka, prawoślaz, proso, pszenica jara, pszenica ozima, pszenżyto jare, pszenżyto ozime, rabarbar, roszpunka, rozchodnik, rożniak, rożnik, róża, różeniec, rukiew, rumian, ruminek, ruta, rutewka, rutwica, rzepa, rzepa jadalna, rzepak jary, rzepak ozimy, rzepik, rzodkiew, rzodkiewka, sad, sałata, seler, seradela, serdecznik, siwiec, skorzonera, skrzyp, słonecznik, smagliczka, soczewica, soja, sorgo, spartina, sporek, stewia, stulisz, szafran, szałwia, szanta, szarłat, szczaw, szczeć, szczodrak, szklarnie i tunele, szkółki, szparag, szpinak, ślaz, ślazowiec, ślazówka, śliwa, świdośliwa, świerzbnica, tarczyca, topinambur, topola, trawy, trojeść, truskawka, tulipan, tuz, tymianek, tytoń, ubiorek, ugór, ugór z rośl. miododajnymi, uprawa nieoznaczona, werbena, wierzba, wierzbownica, wierzbówka, wiesiołek, wilżyna, winorośl, wiśnia, włośnica, wrotycz, wyka, zagajnik o krótkiej rotacji, zatrwian, ziemniak, zimowit, złociszek, żagwin, żeleźniak, żeń-szeń, żmijowiec, żurawina, życica, żyto jare, żyto ozime, żywokost.

Zamówienie prosimy kierować na adres mejlowy szkolenia(at)dendros.pl z dopiskiem „Areał Uprawy Warzyw”; tą drogą również ustalona zostanie płatność. 

 

 

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.