Dynie. Nie tylko hokkaido…

Artykuł sponsorowany

2025-03-02 10:34

Które dynie są najbardziej opłacalne w produkcji? Które odmiany i typy są najbardziej poszukiwane? Które warto wybrać na swoje pola pod konkretne przeznaczenie?

Dynia to nie tylko jesienny symbol i składnik kulinarnych przysmaków, ale także roślina o ogromnym potencjalne biznesowym. Wybór odpowiedniej odmiany ma kluczowe znaczenie w uzyskaniu wysokiego plonu handlowego oraz satysfakcji odbiorców. Niezależnie od Twojego wyboru – czy stawiasz na dynie piżmowe, szare, prowansalskie, kent czy hokkaido – w hodowli Enza Zaden dostępnych jest mnóstwo ciekawych propozycji. W ostatnich latach zainteresowaniem cieszą się dynie w kalibrażu 1–1,5 kg, maksymalnie ok. 3 kg. Przeznaczane są często na rynek marketowy, ale już także rynki hurtowe „rozglądają się” za towarem niezbyt dużym, niedrogim i do jednorazowego spożycia. Druga tendencja, mocno widoczna na rynku, to różnorodność. Przeczytaj artykuł i dopasuj swoją uprawę do aktualnych trendów.

Polska liderem dyniowym w Europie

Dynia to gatunek lubiany przez polskich producentów. W 2024 r. zajmował prawie 9300 ha (łącznie oleista i pastewna) – dane ARiMR. Prym w uprawie wiodą 4 województwa: lubelskie. podkarpackie, mazowieckie oraz małopolskie. Według statystyk europejskich Polska jest liderem w UE w produkcji dyni – wyprodukowaliśmy jej ostatnio 358 200 ton. Na drugim miejscu była Francja – 212 960 ton, na trzecim Hiszpania – 140 410 t a na czwartym Niemcy – 101 730 tys. ton. Tuż za nią była Portugalia z 98 880 tonami.

Dynia Enza Zaden = jakość

Oczkiem uwagi w hodowli Enza Zaden są dynie hokkaido. Hodowla zmierza w kierunku osiągnięcia wysokiej jakości owoców, wyrównania, ilości suchej masy a także odporności na choroby, w szczególności wirusowe. Efekty są na ten moment bardzo dobre. Co warte podkreślenia, to fakt, że w Polsce większość producentów już zauważyła różnicę między odmianami mieszańcowymi a ustalonymi i korzyści wynikające z ich uprawy. Niezależnie od gleb, prognozowanego terminu zbioru oraz przeznaczenia wybór przy doborze nasion coraz częściej pada na odmiany Enza Zaden. Dlaczego? Bo to oznacza m.in. jakość.

Hokkaido – rekomendacje Enza na sezon 2025

  • Krzaczastą odmianę Orange Summer F1 wybierają producenci, którzy chcą zebrać dynię dość szybko – końcem lipca, w sierpniu na rejonach o małej presji potywirusów. Orange Summer F1 cechuje plonotwórczość i wysoki stopień wyrównania.

  • Kaori Kuri F1 to wybór producentów na rynek marketowy i giełdowy, którzy borykają się już z presją wirusów w uprawie dyni. Owoce mają charakterystyczny dla hokkaido kształt z „dziubkiem”. Uzyskują masę średnio ok. 1,3–1,5 kg. Warto pamiętać, że Kaori Kuri F1 można również z powodzeniem przechowywać.
  • Producentom szukającym odmiany plennej, o cięższych owocach (ok. 1,5–1,8 kg), wysokotolerancyjnej względem wirusów polecamy Flexi Kuri F1. Odmiana ta ma więcej zalet np. wiadomo, że świetnie nadaje się do przechowania i wydłużenia podaży. W optymalnych warunkach wytrzymuje bez strat nawet do początków stycznia, a to dlatego, że jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zawiera dużo suchej masy. Spłaszczony kształt owocu znacznie ułatwia układanie towaru w skrzynkach oraz wykorzystanie miejsca w skrzyniopaletach. Odmiana ta ma szerokie okno zbiorcze, nie traci jakości na polu, co pozwala efektywnie rozplanować zbiór. Odporność mechaniczna tej odmiany, pretenduje ją także do miana lidera w zakresie możliwości zbioru mechanicznego w zachodniej Europie. Kto wie, może już niedługo podobne technologie pojawią się w Polsce?

Dynie piżmowe od Enza

Nazwa typu dynia piżmowa – pochodzi od delikatnego, lekko piżmowego aromatu miąższu, który intensyfikuje się podczas obróbki termicznej. To dynia popularna od wielu lat w USA, ale znacząco zwiększająca już swoją popularność w Europie, w tym w Polsce. Poprzez swój wydłużony, lekko gruszkowaty kształt jest łatwa w obieraniu, natomiast dzięki zawartości zwartego, bezwłóknistego miąższu – wszechstronna w zastosowaniu kulinarnym. Ponadto jest niskokaloryczna, co przekłada się na coraz większą liczbę jej zwolenników. Jeśli więc szukasz ciekawej dyni piżmowej – na lepsze stanowiska możesz wybrać 1-1,5 kilogramową Tianę F1, która bez problemu osiągnie oczekiwane wyrównanie. Na słabsze gleby lepiej wybrać odmianę o wyższym potencjale plonotwórczym, jak np. Hannah F1 (1,5-2 kg) lub nową, bardzo obiecującą odmianę o wysokim stopniu wyrównania – Vaiana F1. Dla producentów dyń z przeznaczeniem na przemysł polecamy Matildę F1. Po odcięciu górnej i dolnej części owocu – z gniazdem nasiennym – pozostanie łatwy do obrania walec z bardzo dużą ilością miąższu w stosunku do objętości.

Nelson F1 – szara eminencja

Dynia szara zyskuje popularność na rynku, ale to wciąż mocno niedoceniany typ. Polscy konsumenci jeszcze nie do końca są przekonani do zakupu dyni z szarą skórką, ale zapewne to kwestia czasu i zmiany przyzwyczajeń, bo dynia ta cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, docenianymi w kuchni. Flagowa odmiana dyni szarej od Enza Zaden – Nelson F1 – jest łatwa w uprawie. Krzaczasty pokrój roślin znacznie ułatwia przeprowadzanie zabiegów ochrony, dokarmiania dolistnego, mechanicznego odchwaszczania i zbioru.

Nelson F1 mimo szarej skórki, wewnątrz jest wybarwiony nadzwyczaj intensywnie. Miąższu jest dużo, a komora nasienna mała, stąd wysoka waga owocu, średnio 4-6 kg. Bardzo istotnymi cechami jest gruba, odporna na uszkodzenia mechaniczne skórka oraz wysoki poziom suchej masy, przez co Nelson F1 jest odmianą, którą przechować można najdłużej, nawet do 6 miesięcy.

Dynia do długiego przechowywania

Musquee de Provance, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian dyni, szczególnie popularna we Francji i krajach śródziemnomorskich. Nazwa odmiany wyraźnie nawiązuje do Prowansji, gdzie jest powszechnie uprawiana i wykorzystywana w kuchni. Zielone, mocno żebrowane owoce, wraz z dojrzewaniem, stopniowo przebarwiają się na kolor brunatno-pomarańczowy. Owoce są dość duże, bo ważą od 6 do 10 kg, zatem na świeżym rynku często sprzedawana jest w postaci pokrojonej w kęsy i zafoliowanej.

Jest to dynia atrakcyjna wizualnie, stąd często pojawia się również jako element ozdobny na jesiennych ekspozycjach i wystawach. Odmiana jest szczególnie popularna w produkcji ekologicznej, przy czym warto wspomnieć, że dość dobrze radzi sobie na glebach słabszych. Musquee de Provance przechowuje się bardzo długo bez utraty jakości – w sprzyjających warunkach - nawet przez kilka miesięcy.

Dynia Spellcast – nowość w typie kent

Nieco nietypową, choć szalenie interesującą propozycją w asortymencie Enza Zaden jest nowa odmiana w typie kent – Spellcast. Tworzy spłaszczone, nieco żebrowane 3-4-kilogramowe owoce, koloru kremowo-beżowego. Co bardzo ważne – skórka utrzymuje właściwą barwę nawet w miejscach styku owocu z podłożem, zatem produkt jest zawsze atrakcyjny wizualnie.

W sprzyjających warunkach Spellcast potrafi zawiązać i wyżywić sporo owoców na roślinie, co daje wysoką plonotwórczość, przy wyjątkowo wysokim poziomie wyrównania. Odmiana ta jest łatwa w uprawie, tolerancyjna na warunki stresowe oraz mało podatna na choroby wirusowe oraz grzybowe. Rekomendowana jest głownie do uprawy z przeznaczeniem do sprzedaży na świeżym rynku, jednakże z powodzeniem może być wykorzystywana jako dynia ozdobna.

Mnogość dostępnych na rynku typów i odmian może przyprawić o zawrót głowy. Dokonanie właściwego wyboru to inwestycja, która z pewnością przyniesie wymierne korzyści. Starannie wyselekcjonowane, sprawdzone odmiany, wybrane w konsultacji z naszymi doradcami zapewnią Ci przewagę konkurencyjną. Przyszłość twojej uprawy zaczyna się już teraz – wybierz mądrze i ciesz się sukcesem!

Aleksandra Krzyżanowska

Enza Zaden Poland

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.