Aktualności
W tegorocznej edycji spotkania British Carrot Growers Association udział brali także producenci marchwi z Polski oraz Grzegorz Pastuszka – Dyrektor Generalany Bejo Poland. Grzegorz Pastuszka po spotkaniu mówił: „Wielka Brytania, to przykład bardzo skoncentrowanej produkcji warzyw, w tym marchwi… Producenci brytyjscy borykają się z tymi samymi problemami, które znamy w Polsce. Główny to niskie ceny sprzedaży produktu, dlatego tak ważny jest…
Dzień demonstracyjny British Carrot Growers Association (BCGA) powrócił; w tym sezonie już nie on-line a jako wydarzenie stacjonarne z zachowaniem reżimu sanitarnego. Impreza odbyła się 7 października. Była świetną okazją dla branży na długo oczekiwane „nadrobienie zaległości”. Spotkanie odbył się w pobliżu miejscowości West Knapton, Malton, gdzie gospodarzem był Hobson Farming a sponsorem AHDB (Rada ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa). Podczas wydarzenia m.in. zaprezentowano komercyjne oraz nowe odmiany marchwi z różnych hodowli.
Martin Strickson z Elsoms/Bejo informował: „Elsoms z przyjemnością prezentuje na tym spotkaniu naszą szeroką gamę odmian wyhodowanych przez Bejo Zaden. Nasz wiodący na rynku asortyment obejmuje najbardziej wszechstronne, niezawodne i różnorodne odmiany marchwi dostępne dla producentów w Wielkiej Brytanii.”
Poza kolekcją odmian marchwi prezentowano także skuteczność różnych rozwiązań z zakresu ochrony roślin tego gatunku przed agrofagami. W spotkaniu uczestniczyło ponadto wiele firm branżowych, co pozwalało na wymianę informacji między uczestnikami biorącymi w im udział.
W tegorocznej edycji spotkania British Carrot Growers Association udział brali też producenci marchwi z Polski oraz Grzegorz Pastuszka – Dyrektor Generalany Bejo Poland. Grzegorz Pastuszka po spotkaniu mówił: „Wielka Brytania, to przykład bardzo skoncentrowanej produkcji warzyw, w tym marchwi. Większość produkcji tego warzywa pochodzi od kilku producentów, największy Huntapac uprawia jej 1200 ha i jest wyłącznym dostawcą do jednej z największych sieci supermarketów.
Producenci brytyjscy borykają się z tymi samymi problemami, które znamy w Polsce. Główny to niskie ceny sprzedaży produktu, dlatego tak ważny jest plon danej odmiany i jej stabilność w produkcji. Bardzo kłopotliwą chorobą jest Cavity spot (Pythium). Mimo 6-7 letniego okresu zmianowania coraz większy problem stanowią kwestie związane z chorobami odglebowymi.
Udział odmian Bejo w produkcji marchwi w Wielkiej Brytanii wynosi blisko 80%. Najważniejszą odmianą jest Nairobi F1. Produktami, które urozmaicają asortyment marchwi są odmiany smakowe (snack carrot, przekąska) wysiewane w zagęszczeniu 7-10 mln/ha, np. Mokum F1, czy też odmiany w typie Chantenay, np. Cascade F1”.