Odmiany
Mszyca kapuściana to występujący pospolicie w naszym kraju szkodnik. Żyje na bardzo wielu roślinach z rodziny kapustowatych, zarówno uprawnych jak i dziko rosnących. Osobniki dorosłe są szarozielone, długości do 2 mm. Z kilkuletnich obserwacji wynika, że muchy pierwszego pokolenia wylatują wczesną wiosną - koniec kwietnia lub początek maja. W ciągu roku może jednak wystąpić kilka, a nawet kilkanaście pokoleń. Szkodnik żeruje aż do wystąpienia przymrozków, zimuje w glebie w postaci bobówki.
W wyniku żerowania mszycy kapuścianej najmłodsze liście ulegają deformacji. Na starszych powstają jasne przebarwienia lub wybrzuszenia. Po przeciwnej stronie liścia w miejscu zmiany widoczna jest kolonia mszyc. Największe szkody w uprawach np. kapusty głowiastej, kalafiora powstają w okresie krótko po posadzeniu rozsady na miejsce stałe, zanim zostanie uformowana główka lub róża, gdyż poza deformacją liści może dojść do zniszczenia stożka wzrostu, w wyniku czego roślina nie tworzy główki lub róży handlowej.
Zwalczanie szkodników na plantacji należy rozpocząć po stwierdzeniu 6 mszyc na 1 roślinie (próg szkodliwości). Do zabiegów stosować preparaty mszycobójcze -kontaktowe lub systemiczne z zachowaniem zaleceń zawartych w etykiecie-instrukcji preparatu. Szczególna uwagę należy zwrócić m.in. na dawkę, temperaturę działania oraz karencję preparatu.
Redakcja e-warzywnictwo.pl