EKSPORT HISZPAŃSKICH OWOCÓW I WARZYW W OKRESIE I-X 2014 R.
W październiku minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 804,2 tys. ton owoców i warzyw - to jest o 3% mniej w ujęciu ilościowym wobec analogicznego miesiąca w roku 2013. Wyeksportowane produkty były za to o 7% droższe wobec roku poprzedniego - zapłacono za nie 724,2 mln euro. Październikowy spadek eksportu to wynik przede wszystkim mniejszej wysyłki hiszpańskich warzyw - o 11% wobec analogicznego okresu rok temu. W sumie w omawianym miesiącu wysłano 313,6 tys. ton warzyw za sumę 255,0 mln euro, a największe ilości w eksporcie stanowiły jak zawsze ogórki 59,5 tys. ton oraz pomidory z wynikiem 34,3 tys. ton. Więcej za to w ujęciu ilościowym - o 2% wysłano za to w październiku 2014 roku owoców łącznie 490,6 tys. ton za sumę 469,0 mln euro. W wysyłanych owocach największą ilość stanowiły przede wszystkim mandarynki 197,0 tys. ton oraz cytryny 47,0 tys. ton i niecałe 43,0 tys. ton pomarańcze.
W sumie w pierwszych dziesięciu miesiącach minionego roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,3 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa o wartości 8,3 mld euro. Tym samym eksport ten był o 3% większy w ujęciu ilościowym i o 0,4% mniejszy w wartościowym wobec pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 roku. Ze wspomnianej ilości około 3,8 mln ton stanowił eksport warzyw o wartości 3,3 mld euro z dominującymi w wysyłce pomidorami niecałe 725,0 tys. ton. Pozostała ilość wysłanych produktów to owoce 5,5 mln ton o wartości 5,0 mld euro.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Fepex