Aktualności
2015-06-23 21:57
W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory 224,0 tys. ton, marchew 134,0 tys. ton oraz pory 70,0 tys. to i cebula - niecałe 50,0 tys. ton.
W minionym roku Belgowie wyeksportowali 825, 0 tys. ton warzyw.
W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory - 224,0 tys. ton, marchew - 134,0 tys. ton oraz pory - 70,0 tys. to i cebula - niecałe 50,0 tys. ton. Z Belgii warzywa wysyłane były podobnie jak i owoce do pozostałych państw członkowskich - w minionym roku było to 785,0 tys. ton, a zaledwie 40,0 tys. ton trafiło na rynki pozaunijne. Największym importerem była ponownie Francja z zakupami na poziomie 330,0 tys. ton oraz Holandia - 177,0 tys. ton, Niemcy - 150,0 tys. ton i Wielka Brytania - 30,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur
e-warzywnictwo.pl