Europejskie zbiory szparagów
Jak wynika z najnowszych danych, w minionym 2011 roku ze wszystkich państw europejskich jedynie Niemcy, Hiszpania, Włochy oraz Holandia są znaczącymi producentami szparagów. Poza tymi czterema krajami niewielkie ilości zbierane są także na Węgrzech - w 2011 roku było to zaledwie 3,9 tys. ton, w Austrii ? 2,5 tys. ton, na Słowacji i- 1,0 tys. ton czy śladowe niemalże ilości w Bułgarii ? 0,2 tys. ton. W przypadku Niemiec, które są największym europejskim producentem ubiegłoroczne zbiory wyniosły 103,5 tys. ton wobec 92,4 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania jeszcze w roku 2002 produkcja ta kształtowała się na poziomie 57,2 tys. ton, a w roku 2006 ? odpowiednio 82,0 tys. ton. Drugim co do wielkości produkcji krajem pozostaje Hiszpania z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 58,4 tys. ton wobec 50,4 tys. ton w roku 2010. Na trzecim miejscu z poprzedniorocznymi zbiorami 44,0 tys. ton uplasowały się Włochy - corocznie zbierane jest tam około 33,0-40,0 tys. ton szparagów i kolejno Holandia ? 17,0 tys. ton przed rokiem, czyli o 3,0 tys. ton więcej wobec roku 2010.
Źródło: FAMMU/FAPA