Aktualności
Według przewidywań brytyjskiej sieci handlowej Waitrose nowy trend na rynku żywności nazwany "eat the rainbow" spowoduje, że konsumenci zainteresują się ciekawymi kolorami owoców i warzyw. Według sieci tym roku na topie będzie fiolet i purpura.
Fioletowe wersje marchwi, słodkich ziemniaków, fig, kapusty i bakłażanów należą do warzyw, które będą znikać ze sklepowych z półek w 2018 roku.
Nicola Waller, szefowa działu świeżych produktów Waitrose, potwierdziła, że media społecznościowe zmieniły relacje konsumentów z jedzeniem - internauci dzielą się zdjęciami dań bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, co powoduje, że chcą dodać im koloru i blasku.
Jak dodaje, już widać pierwsze potwierdzenia dla tego trendu. Dla przykładu - fioletowe marchewki były hitem sprzedaży sieci w okresie bożonarodzeniowym, a sprzedaż borówek w sezonie była większa niż truskawek.
- Z powodu rosnącego popytu w przyszłym roku wprowadzamy do oferty wiele nowych, fioletowych produktów, w tym więcej odmian fioletowych ziemniaków - dodała.
Na liście najpopularniejszych trendów dotyczących jedzenia i picia sieci Waitrose na 2018 r. znalazły się także: indyjskie jedzenie uliczne, białka roślinne, takie jak nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóż oraz aperitify, które są coraz bardziej popularne wśród młodych ludzi w Wielkiej Brytanii.
uk.news.yahoo.com