Aktualności
Według wstępnych danych szacunkowych, powierzchnia upraw pomidorów spod osłon wyniesie we Francji 1991 ha i będzie o 3% wyższa wobec poprzedniorocznej.
Wstępne dane szacunkowe dotyczące zbiorów szacują wielkość 580,0 tys. ton, czyli również o 3% więcej niż w roku 2011. Największa ilość szklarni we Francji położona jest na terenach zachodnich oraz południowo wschodnich - stamtąd pochodzi również największa ilość zbieranych we Francji pomidorów - w sumie w bieżącym roku będzie to około 422,0 tys. ton.
Łącznie w roku 2011 Francuzi zaimportowali 519,8 tys. ton pomidorów, warzywa te pochodziły przede wszystkim z państw trzecich - ponad 306,0 tys. ton oraz ponad 213,0 tys. ton z państw unijnych - tu dominowały dostawy z Hiszpanii - 136,8 tys. ton. Natomiast w przypadku dostaw spoza państw unijnych aż 292,8 tys. ton stanowiły pomidory marokańskie. W przypadku francuskiego eksportu tych warzyw - w minionym roku była to wielkość 213,8 tys. ton, przy czym 202,7 tys. ton pozostało na unijnym rynku, a ponad 11,0 tys. ton wysłano poza teren Unii Europejskiej. Najwięcej francuskich pomidorów zakupili Niemcy - 72,9 tys. ton oraz Holendrzy i Belgowie - po ponad 20,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA