Aktualności
W bieżącym roku powierzchnia upraw pomidorów we Francji jest o 3% mniejsza niż przed rokiem i w sumie wynosi 2,27 tys. ha, z czego 1,93 tys. ha stanowią uprawy szklarniowe, a pozostałe 0,33 tys. ha gruntowe. Łączna ich produkcja została w 2014 roku oszacowana na 575,0 tys. ton - to o 1% więcej niż przed rokiem i o 2% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Ze wspomnianej wielkości około 561,2 tys. ton to zbiory pomidorów szklarniowych, a jedyne 13,8 tys. ton to warzyw gruntowe. Około 261,2 to pomidory kiściowe. Prawdziwym zagłębiem pomidorowym jest zachód kraju z tegorocznymi zbiorami na poziomie ponad 215,0 tys. ton oraz tereny południowo - wschodnie z szacowaną z produkcją na poziomie około 180,0 tys. ton. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 234,2 tys. ton pomidorów, w tym 222,2 tys. ton
skierowano na pozostałe rynki unijne, w tym najwięcej do Niemiec - około 80,0 tys. ton. Zdecydowanie większy był za to import tych warzyw - w sumie sprowadzono prawie 559,0 tys. ton, z czego około 324,0 tys. ton to dostawy państw trzecich - pozaunijnych, a 235,0 tys. ton z innych krajów członkowskich. Rekordowe ilości Francuzi sprowadzili z Maroka - ponad 304,0 tys. ton oraz z Hiszpanii - 150,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture