Aktualności

Jak wynika ze wstępnych danych szacunkowych, w bieżącym roku zbiory porów we Francji powinny wynieść około 163,3 tys. ton - to jest o 2% więcej wobec roku poprzedniego i również o 2% więcej wobec średniej wielkości produkcji z lat 2009-2014. W omawianym okresie bieżącego roku o niewiele - bo o 1% mniejsza będzie powierzchnia upraw tych warzyw, która wyniesie w sumie 5,1 tys. ha. Jak wynika z najnowszych dostępnych danych za rok 2013, we wszystkich krajach unijnych zebrano w sumie 848,0 tys. ton porów, a to właśnie Francja jest jednym z największych - tuż po Belgii unijnych producentów tych warzyw - z około 20% udziałem w zbiorach.
W minionym roku łączny eksport francuskich porów zamknął się wolumenem 17,9 tys. ton, w tym 15,3 tys. ton wyeksportowano na pozostałe unijne rynki. Wielkość importu tych warzyw to 33,8 tys. ton z czego niecałe 31,0 tys. ton Francuzi zaimportowali z pozostałych państw członkowskich, w tym aż 21,2 tys. ton z Belgii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture