Aktualności
We Francji w tym sezonie plony żółtej cebuli są mniejsze od 12% do 20% w porównaniu z plonami z poprzedniego roku. Duże i bardzo duże rozmiary cebuli, które były szeroko dostępne we Francji w zeszłym roku, z wyjątkiem północy, będą w nadchodzących miesiącach coraz trudniej dostępne.
![](pliki/2021/img_7331.jpg)
Niedawno dziesięciu czołowych graczy w sektorze cebuli spotkało się, aby podsumować sezon zbiorów żółtej i czerwonej cebuli we Francji w 2021 r., rozszerzając raport ekonomiczny opublikowany w sierpniu ubiegłego roku. W zależności od regionu zbiory cebuli zakończono między połową września a początkiem października. W przypadku żółtej cebuli w tym sezonie plony są mniejsze od 12% do 20% w porównaniu z plonami z poprzedniego roku. Ten spadek plonu nie jest związany ze zmniejszeniem powierzchni upraw, ale ze słabą jakością niektórych partii oraz faktem, że w niektórych rejonach uzyskano mniejszy rozmiar cebul.
W tym roku zdecydowana większość partii cebuli posiada główki o średnim rozmiarze 50/70 mm i kalibrażu 40/50 mm. Złe warunki pogodowe na początku lata nie sprzyjały cyklowi wegetacyjnemu cebuli, a ponadto doprowadziły do okresowego nasilenia chorób – zwłaszcza mączniaka. Duże i bardzo duże rozmiary cebuli, które były szeroko dostępne we Francji w zeszłym roku, z wyjątkiem północy, będą w nadchodzących miesiącach coraz trudniej dostępne. Ten niedobór będzie prowadził do problemów, jeśli chodzi o zaspokojenie popytu m.in. na rynkach przemysłowych. Chociaż partie żółtej cebuli są generalnie dobrej jakości ze względu na korzystną pogodę w drugiej połowie lata, pozostają pytania dotyczące przechowywania towaru. W niektóre partiach cebuli zaobserwowano bakteriozę lub fuzariozę.
Pierwsze szacunki dotyczące plonów czerwonej cebuli również wskazują na sytuację podobną, jak w przypadku cebuli żółtej. Na rynku jest wiele cebuli w kalibrażu 40/60 mm i bardzo niewiele rozmiarów 60/80 mm. Konsekwencją tych warunków będzie prawdopodobnie skrócenie okresu sprzedaży na korzyść produktów importowanych. Aby uniknąć tej perspektywy, dziesięciu uczestników rynku wzywa średnie i duże supermarkety do dostosowania swoich specyfikacji dla produktów przetworzonych i pakowanych, a oprócz opakowań po 4 cebule (500 g),