Aktualności
W teście Fundacji Pro-Test akredytowane laboratorium przebadało pomidory malinowe z dwóch sklepów: Lidl i Biedronka. Pomidory do testu kupiliśmy w marcu 2024 r. w sklepach w Warszawie.
Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium oznaczyło w pomidorach zawartość 540 pestycydów oraz dodatkowo: glifosatu, etefonu, fosetylu, chloranów i jonu bromkowego. W żadnym z produktów wykryte poziomy pestycydów nie przekraczały limitów określonych w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23.02.2005 z późn. zm., które dotyczy produktów rolnictwa konwencjonalnego.
Chcieliśmy jednak także sprawdzić, czy testowane przez nas pomidory spełniają normy dla produktów ekologicznych. Okazało się, że obie próbki były niezgodne z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w badanym zakresie. Rozporządzenie to dotyczy właśnie produktów ekologicznych.
Test-pomidorow-tabela-z-wynikami-testuPobierz
Jakie pestycydy znaleźliśmy w pomidorach?
Zacznijmy od tych zakupów, w których pozostałości pestycydów było mniej: w pomidorach kupionych w Biedronce znajdował się fluopyram. Jest to fungicyd – środek stosowany do zwalczania pleśni i grzybów.
Z kolei w pomidorach z Lidla badacze wykryli: cyjanotraniliprol, pirymetanil i jon bromkowy. Tu od razu trzeba zaznaczyć, że obecność tego ostatniego związku jest prawdopodobnie spowodowana jego naturalnym poziomem występującym w badanych roślinach. Bromek znajduje się w glebach i z nich może przedostawać się do roślin. Naturalne poziomy bromku w ziemi mogą różnić się w zależności od stopnia zanieczyszczenia przemysłowego. Będzie go też więcej tam, gdzie rolnicy stosują pestycydy.
Kolejny związek to cyjanotraniliprol, którego pozostałości wykryliśmy w pomidorach kupionych w Lidlu, stosuje się go do zwalczania szkodników atakujących rośliny.
Zaś trzeci ze związków w pomidorach z tego sklepu, to pirymetanil. Jest on fungicydem, czyli środkiem grzybobójczym. Chroni plony między innymi przed pleśnią.
Ilości wszystkich wykrytych przez nas pozostałości pestycydów w pomidorach malinowych mieszczą się w normach przewidzianych prawem. Trzeba jednak pamiętać, że w ciągu dnia zjadamy nie tylko pomidory. W wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Weźmy na przykład takie jabłka, które również zbadaliśmy. Te owoce też kupiliśmy w Lidlu i Biedronce. W nich liczba pestycydów była wyższa: w jabłkach z Biedronki znaleźliśmy cztery różne pestycydy, a z Lidla – aż dziewięć.