Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Fundacja Pro-Test zbadała pomidory malinowe z Lidla i Biedronki na obecność pestycydów

Aktualności

2024-04-10 09:17

W teście Fundacji Pro-Test akredytowane laboratorium przebadało pomidory malinowe z dwóch sklepów: Lidl i Biedronka. Pomidory do testu kupiliśmy w marcu 2024 r. w sklepach w Warszawie.

Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium oznaczyło w pomidorach zawartość 540 pestycydów oraz dodatkowo: glifosatu, etefonu, fosetylu, chloranów i jonu bromkowego. W żadnym z produktów wykryte poziomy pestycydów nie przekraczały limitów określonych w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23.02.2005 z późn. zm., które dotyczy produktów rolnictwa konwencjonalnego.

Chcieliśmy jednak także sprawdzić, czy testowane przez nas pomidory spełniają normy dla produktów ekologicznych. Okazało się, że obie próbki były niezgodne z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w badanym zakresie. Rozporządzenie to dotyczy właśnie produktów ekologicznych.

Test-pomidorow-tabela-z-wynikami-testuPobierz

Jakie pestycydy znaleźliśmy w pomidorach?

Zacznijmy od tych zakupów, w których pozostałości pestycydów było mniej: w pomidorach kupionych w Biedronce znajdował się fluopyram. Jest to fungicyd – środek stosowany do zwalczania pleśni i grzybów.

Z kolei w pomidorach z Lidla badacze wykryli: cyjanotraniliprol, pirymetanil i jon bromkowy. Tu od razu trzeba zaznaczyć, że obecność tego ostatniego związku jest prawdopodobnie spowodowana jego naturalnym poziomem występującym w badanych roślinach. Bromek znajduje się w glebach i z nich może przedostawać się do roślin. Naturalne poziomy bromku w ziemi mogą różnić się w zależności od stopnia zanieczyszczenia przemysłowego. Będzie go też więcej tam, gdzie rolnicy stosują pestycydy.

Kolejny związek to cyjanotraniliprol, którego pozostałości wykryliśmy w pomidorach kupionych w Lidlu, stosuje się go do zwalczania szkodników atakujących rośliny.

Zaś trzeci ze związków w pomidorach z tego sklepu, to pirymetanil. Jest on fungicydem, czyli środkiem grzybobójczym. Chroni plony między innymi przed pleśnią.

Ilości wszystkich wykrytych przez nas pozostałości pestycydów w pomidorach malinowych mieszczą się w normach przewidzianych prawem. Trzeba jednak pamiętać, że w ciągu dnia zjadamy nie tylko pomidory. W wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Weźmy na przykład takie jabłka, które również zbadaliśmy. Te owoce też kupiliśmy w Lidlu i Biedronce. W nich liczba pestycydów była wyższa: w jabłkach z Biedronki znaleźliśmy cztery różne pestycydy, a z Lidla – aż dziewięć.

pro-test.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.