Jak rośnie cebula z dymki? W województwie dolnośląskim rośliny są w bardzo dobrej kondycji, co widać na zdjęciach. W roku bieżącym tylko w nielicznych gospodarstwach nie wymarzła cebula zimująca. Dlatego też dużo uwagi skierowano na cebulę dymkę. Szacuje się na kilka a niektórzy wskazują nawet na kilkunastoprocentowy wzrost produkcji cebuli dymki.
Prace polowe w gospodarstwach produkujących warzywa nie mają końca. Sezon rozkręcił się na dobre. Maj to miesiąc, w którym zakłada się wiele plantacji marchwi. Z informacji płynących z rynku nasion wynika, że zainteresowanie tym warzywem jest większe niż w roku minionym
W jednym z dolnośląskich gospodarstw corocznie pod uprawę pora zimowego przeznacza się powierzchnię co najmniej 5 ha. Pozwala to na stałą produkcję tego warzywa, aż do momentu zbiorów pora z sadzenia wczesno-letniego.
Z sondy przeprowadzonej na portalu e-warzywnictwo.pl wynika, że w 2016 roku na podobnym areale jak w roku ubiegłym cebulę zamierza produkować 50 procent ogrodników.
Jak przystało na największa w Polsce wystawę branży organizowaną w halach - dosłownie pękają w szwach od nowoczesnego sprzętu i ciągników. Premiera goni premierę.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.