Aktualności
Jakub Gęsicki z firmy Bejo 6 lipca był na zbiorze cebuli zimującej Swift w miejscowości Szewce w okolicach Buku w zachodniej Wielkopolsce. Jak prezentuje się ta plantacja? Obejrzyjcie wideo.

Jakub Gęsicki: Piękna słoneczna pogoda, wysoka temperatura sprzyjają by cebula była dobrze dosuszona przed zbiorem kombajnowym. Dziś ocenimy jakość wykształcenia łuski oraz kalibraż, jaki osiągnęły cebule na tym polu u Jana Odważnego. Poprzez to będziemy mogli oszacować wstępnie, jaki średni plon uzyskany będzie z hektara. Zapraszam do obejrzenia materiału oceniającego Swifta na tym pola.
Warto zwrócić uwagę, że wykopania cebula na rzędach jest bardzo wyrównany i ma bardzo duży kalibraż - oscyluje on średnio na ok. 9 cm. Nawet w miejscach, gdzie przypadały międzyrzędzia technologiczne mamy cebule o średnicy 8-9 cm. Również łuska jest bardzo ładnie wytworzona. Cebula z tego pola częściowo trafi na „świeży rynek” a częściowo przeznaczona będzie na obieranie. Co jest istotne u odmiany Swift to to, że ma bardzo cieńką szyjkę, czyli cebula nadaje się również pod kątem „świeżego rynku” do sprzedaży na tzw. worek; a nie tylko do przemysłu. W tej lokalizacji cebula w granicach 3 dni będzie dosuszana na polu i później będzie zbierana.
Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkim zbierającym obecnie cebulę zimującą wysokich plonów oraz wysokiej, satysfakcjonującej ceny!
Zapraszam do obejrzenia filmu!
Jakub Gęsicki, Bejo