Aktualności
2014-12-22 14:25
Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw takich jak pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.

Dobra pogoda i większa powierzchnia upraw sprawiły, że w 2014 r. zbiory warzyw były o 15,2 proc. wyższe niż w ub.r. i wyniosły 4,6 mln ton. Najbardziej wzrosły zbiory buraków, kalafiorów, kapusty i cebuli -poinformował w piątek GUS.
Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw takich jak pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2014 r. wyniosła ponad 1,1 mln t, tj. o 17, proc. więcej niż w roku ubiegłym. Zbiory kalafiorów wyniosły 247 tys. t i były o 17,5 proc. wyższe niż w roku 2013. Produkcję cebuli w bieżącym roku ocenia się na ok. 636 tys. t, tj. o 15,4 proc. więcej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego.
Marchwi zebrano szacunkowo 822 tys. t (o 10,8 proc. więcej od uzyskanej w 2013 r.), a produkcja buraków ćwikłowych - 354 tys. t (o 18,7 proc. więcej).
Najmniejszy wzrost produkcji, odnotowano natomiast w przypadku pomidorów, które bardzo dobrze obrodziły w 2013 r..
W 2014 r. zbiory pomidorów oceniono na 274 tys. t, czyli tylko trochę wyżej niż w ub.r. Zbiory ogórków były o ponad 7 proc. wyższe i wyniosły 272 tys. ton.
Źródło: GUS
e-warzywnictwo.pl