Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

GUS: w 2014 r. obrodziły warzywa

Aktualności

2014-12-22 14:25
Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw takich jak pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Dobra pogoda i większa powierzchnia upraw sprawiły, że w 2014 r. zbiory warzyw były o 15,2 proc. wyższe niż w ub.r. i wyniosły 4,6 mln ton. Najbardziej wzrosły zbiory buraków, kalafiorów, kapusty i cebuli -poinformował w piątek GUS.
Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw takich jak pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2014 r. wyniosła ponad 1,1 mln t, tj. o 17, proc. więcej niż w roku ubiegłym. Zbiory kalafiorów wyniosły 247 tys. t i były o 17,5 proc. wyższe niż w roku 2013. Produkcję cebuli w bieżącym roku ocenia się na ok. 636 tys. t, tj. o  15,4 proc. więcej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego.
Marchwi zebrano szacunkowo 822 tys. t (o 10,8 proc. więcej od uzyskanej w 2013 r.), a produkcja buraków ćwikłowych - 354 tys. t (o 18,7 proc. więcej).
Najmniejszy wzrost produkcji, odnotowano natomiast w przypadku pomidorów, które bardzo dobrze obrodziły w 2013 r..
W 2014 r. zbiory pomidorów oceniono na 274 tys. t, czyli tylko trochę wyżej niż w ub.r. Zbiory ogórków były o ponad 7 proc. wyższe i  wyniosły 272 tys. ton.

Źródło: GUS
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.