Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

GUS: Warzywa w tym roku obrodziły

Aktualności

2020-08-14 12:21

Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2020,według GUS, wzrosnąć może o 6% r/r do 4,1 mln t. Niemniej, szacowany wolumen może być o ok. 7% niższy w porównaniu do średniej w latach 2016-2018 z uwagi na relatywnie niesprzyjające uwarunkowania produkcyjne.

Choć poprawa wilgotności gleb w czerwcu przyczyniła się do wzrostu masy warzyw, to deficyt wody w pierwszym okresie wegetacji utrudniał zarówno ich zasiewy,jak też wschody. Dodatkowo w przypadku pomidorów gruntowych, przymrozki wymusiły konieczność ponownych nasadzeń.

Z tego powodu tylko w ich przypadku GUS oczekuje nieznacznego spadku produkcji. Największy wzrost oczekiwany jest w przypadku zbiorów cebuli i kapusty (po ok. 8%r/r). Choć ostateczny poziom produkcji warunkowany będzie dalszym przebiegiem warunków pogodowych, to wstępne szacunki pozwalają spodziewać się spadków cen warzyw w kolejnych miesiącach.

GUS

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.